Zbog duga obustavljena isporuka lijekova bolnici u Zaboku

Kroz covid odjel prošlo je više od 900 pacijenata, a troškovi zbog korone porasli su za više od 30 posto, kazao je ravnatelj Tihomir Vančina i dodao da je lijekova ostalo za otprilike dva tjedna

13
Opća bolnica Zabok
[izvor: zabok.hr]

Zbog duga prema veledrogerijama, koji se popeo na 28 milijuna kuna, bolnici u Zaboku obustavljena je isporuka lijekova, a Hrvatski radio prenosi kako je ravnatelj Tihomir Vančina u četvrtak u izjavi za Hinu rekao da je na dug utjecao i koronavirus jer su troškovi porasli i za više od 30 posto te da lijekova ima za otprilike dva tjedna.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da je u studenome i prosincu prošle godine u bolnici zbog koronavirusa bilo hospitalizirano po stotinu pacijenata dnevno.

“Kroz covid odjel prošlo je više od 900 pacijenata, a troškovi zbog korone porasli su za više od 30 posto”, kazao je Vančina i dodao da je lijekova ostalo za otprilike dva tjedna.

Mjesečni limit koji Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje isplaćuje OB Zabok iznosi 9,8 milijuna kuna, dok je prije nekoliko godina iznosio 8,5 milijuna kuna, a limit je povećan ponajprije zbog povećanja plaća, no problem je nastao krajem prošle godine kada je isplata bila upitna, rekao je ravnatelj zabočke bolnice.

“Situacija se u vezi s tim pitanjem unormalila i isplaćujemo dobavljače. Što se tiče isplate limita i obaveze prema HZZO-u, oni se podmiruju redovito”, rekao je Vančina.

Podsjetio je da su covid pacijenti oslobođeni od plaćanja dopunskog osiguranja i naglasio da je bolnica u najtežim mjesecima u toj grani najmanje prihodovala te da je bila zatvorena za većinu vanjskih pacijenata.

“U tom se periodu stvorio manjak prihoda od dopunskog osiguranja u iznosu od 4 milijuna kuna”, rekao je Vančina, izrazivši nadu da račun bolnice zbog duga neće biti blokiran.