Dobili smo fiksni tečaj konverzije: 7,53450 kuna za euro

Određen je i službeni tečaj konverzije: 7,53450 kuna za jedan euro. Hrvatska će 1. siječnja iduće godine postati dvadeseta članica eurozone.

1135
fiksni tečaj kune za euro
[Izvor: Pixabay]

Na sastanku Vijeća za financije i gospodarstvo Europske unije ministri su podržali ulazak Hrvatske u eurozonu. Određen je i fiksni tečaj konverzije: 7,53450 kune za jedan euro. Hrvatska će tako 1. siječnja iduće godine postati dvadeseta članica eurozone.

Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro. Uredbom je potvrđen paritetni tečaj utvrđen prilikom ulaska Hrvatske u u Europski tečajni mehanizam II.

Odluka je donesena u skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije te nakon provedenih procedura i razgovora u Euroskupini i Europskom vijeću i uvažavajući mišljenje Europskog parlamenta i Europske središnje banke.

Odluku je kao predsjedavajući Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) potpisao češki ministar financija Zbyněk Stanjura, a dobrodošlicu u europodručje Europska komisija pokazala je i porukom istaknutom na zgradi Charlemagne: Dobrodošla u euro, Hrvatska, navodi se u priopćenju Hrvatske narodne banke.

“Od ulaska Hrvatske u europodručje naši će građani i poduzetnici imati konkretne, izravne i trajne koristi. U najvećoj mjeri nestat će valutni rizik, Hrvatska će biti investicijski atraktivnija i sigurnija u vremenima kriza. Euro je, također, ključna vrijednost europskog zajedništva i omogućit će nam još aktivniju ulogu u europskom projektu. Istinski sam ponosan na ovaj veliki hrvatski uspjeh”, istaknuo je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Hrvatska će sada, kako je uoči sastanka najavio ministar financija Zdravko Marić, aktivirati određene odredbe našeg Zakona o euru te krenuti s dobrovoljnim, a od 5. rujna i obveznim dvojnim iskazivanjem cijena.

Dvojni opticaj do ponoći 14. siječnja 2023.

“Od danas svi oni koji iskazuju cijene ili bilo koje druge financijske pokazatelje poput plaća ili mirovina mogu – a od 5. rujna će biti u obvezi – dvojno iskazivati cijene, u kunama i eurima. Ta obveza će trajati do kraja 2023. goeine”, rekao je ministar.

“Ima još mnogo operativno-tehničkog posla, od kovanja kovanica, opskrbe i predopskrbe banaka, FINA-e, Hrvatske pošte, velikih, srednjih, malih i mikro poduzeća, a u konačnici i građani će krajem godine moći kupovati prve paketiće euro kovanica i novčanica”, dodao je Marić.

“1. siječnja se događa veliki trenutak. Sve ono što je u transakcijskom sustavu će se automatizmom konvertirati kako je predviđeno zakonom, ali još uvijek ćemo dva tjedna imati ‘dvojni opticaj’: do ponoći 14. siječnja 2023. i dalje će biti moguće plaćati kunama, a ostatak će se dobivati u eurima. Nakon ponoći u opticaju ostaje samo euro”, objasnio je ministar financija.