Beroš na Vladi podnosi izvješće o platformi CijepiSe

Iz Ministarstva zdravstva ističu d aje nacionlna platforma Cijepise spremna za prelazak u treću fazu cijepljenja te da su "manje poteškoće" uklonjene

5
Ministar zdravstva, Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš danas na sjednici Vlade mora objasniti što je učinio kako bi nacionlna platforma Cijepise proradila. Tu mu je zadaću dao predskednik Vlade Andrej Plenković. Cijepljenje treba ubrzati jer u svibnju u Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva, što je jednako količimi koja je stigla u protekla četiri mjeseca. U lipnju stiže dodatnih milijun doza.

“Ministar je dobio od mene  politički vrlo jasan, precizan, operativan nalog što da se napravii on to mor anapraviti. Izvijestit će na so tome u četvrtak”, rekao je predsjednik Vlade prije dva dana o platformi CijepiSe.

Iz Ministarstva zdravstva ističu d aje nacionlna platforma Cijepise spremna za prelazak u treću fazu cijepljenja te da su “manje poteškoće” uklonjene.

Ukupno bi u sljedeća dva mjeseca u Hrvatsku trebalo stići više od 3,2 milijuna doza cjepiva. Zdravstveni sustav s ministrom Berošom kao koordinatorom treba omogućiti da cijepljenje postane masovnije, poručio je predsjednik Vlade.

“U Hrvatsku je prvi put došlo više od milijun doza cjepiva kada se sve ukupno zbroji. I to treba potrošiti. Munjevito i svugdje, po prioritetnim skupinama. Procijepimo ciljne skupine, pošaljimo poruku sigurnog boravka u Hrvatskoj i tumačimo svi zajedno da je cjepivo korisno, da su veće koristi od rizika”, rekao je Plenković.

Najveće mjesto za cijepljenje u Hrvatskoj je Zagrebački velesajam. Većina ljudi je termin dobila od liječnika obiteljske medicine.

Od idućeg tjedna u Zagrebu će biti tri velika mjesta za cijepljenje, među kojima je i Dvorana 3 Doma sportova, na kojima bi se dnevno trebalo cijepiti do deset tisuća ljudi.

Broj zaraženih je i dlaje visok, a uz Grad Zagreb prednjači Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je bilo više od tristo zaraženh te udio pozitivnoh među testiranima od gotovo 30 posto.

Građane pak najviše zanima hoće li nakon 1. svibnja biti popuštanja mjera.

Načelnik stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić rekao je kako ovih dana završavaju mjere koje su na snazi te da će u suradnji s epidemiolozima vidjeti kako dalje.

Ministar Beroš putem Twittera je poručio da smo premašili milijun zaprimljenih i raspodijeljenih cjepiva širom Hrvatske te da je zdravstveni sustav spreman odgovoriti na sve zahtjeve.

Hrvatska je od poečtka pandemije izgubila sedam tisuća ljudi. Jučer ih je umrlo 44. Na respiratoru je 253 pacijenata. Imali smo oko 2900 slučajeva zaraze.