Postavljena solarna elektrana na krovu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

Elektrana je postavljena u sklopu projekta SOLIZAG, vrijednog više od milijun eura, financiranog iz norveškog fonda, kojim se do kraja godine na gradske ustanove postavljaju sunčane elektrane snage gotovo 1 i pol megavat

14

Solarna elektrana na krovu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan jedna je od osam takvih postavljenih na zagrebačke javne ustanove. Na krovu Klinike postavljeno je više od 700 solarnih panela ukupne snage 300 kilovata zahvaljujući kojma će se troškovi za električnu energiju prepoloviti, javlja HRT..

Elektrana je postavljena u sklopu projekta SOLIZAG, vrijednog više od milijun eura, financiranog iz norveškog fonda, kojim se do kraja godine na gradske ustanove postavljaju sunčane elektrane snage gotovo 1 i pol megavat.

“U sklopu projekta postavit će se 8 sunčanih elektrana i to dvije na domove za starije osobe Trešnjevka jedan i dva, dječji vrtić Trnsko, Kliniku za psihijatriju Sv. Ivan, bazene: Utrine, Jelkovec i Svetice te na objekt Čistoće na Jakuševcu”, rekao je Julije Domac, Ravnatelj Regionalne energetsko-klimatska agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

“U tro godine povećat ćemo soarne kapacitete na javnim zgradama u gradu Zagrebu 50 puta”, navodi Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

A radi uštede enegije Grad planira veliku investiciju energetske obnove. Već na idućoj sjednici Gradske skupštine naći će se točka kojom će se gradu dopustiti različiti modeli financiranja obnovljivih izvora energije putem javno-privatnog partnerstva ili vlastitim investicijama.