Aladrović: Očekujem da će potpore za srpanj funkcionirati na novi način

Svi koji imaju 70 posto i više radnika s covid potvrdama dobit će 100 posto potpore, a oni koji ne mogu ispuniti taj kriterij dobit će iznos snižen proporcionalno postotku cijepljenih

33
pomoć poduzetnicima
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća je najviši institucionalni okvir suradnje poslodavaca, sindikata i Vlade RH, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izrazio zadovoljstvo što je na sjednici održanoj u srijedu postignut konsenzus.

U fokus je stavljena zdravstvena zaštita, ali i gospodarske implikacije koje se vežu uz tu zaštitu te je utvrđeno da je potrebno više afirmirati cijepljenje, rekao je Aladrović u Dnevniku HTV-a.

Komentirajući novi kriterij za dobivanje punog iznosa potpore, prema kojem najmanje 70 posto zaposlenika mora imati covid potvrdu, rekao je kako mjere više nisu horizontalne, nego su ciljane za najizloženije sektore. Podsjetio je da je ovo 17. mjesec u kojem država daje vrlo izdašne potpore, za koje je do sada isplaćeno 12 milijardi kuna.

Svi koji imaju 70 posto i više radnika s covid potvrdama dobit će 100 posto potpore, a oni koji ne mogu ispuniti taj kriterij dobit će iznos snižen proporcionalno postotku cijepljenih.

“Teško je očekivati da potpore u ovom smislu mogu trajati zauvijek”, rekao je i dodao kako se trenutačno završavaju obrade za lipanj te očekuje da će za srpanj potpore funkcionirati na novi način.

Naglasio je da je ovo najveća ekonomska intervencija države u posljednjih 30-ak godina i da očekuje odgovornost svih onih na čije je živote pozitivno utjecala.

U mjesecu lipnju stiglo je 23 tisuće zahtjeva za potporama, do sada je obrađeno više od polovice i isplaćeno je oko 170 milijuna kuna, rekao je.