Albert Gajšak pokrenuo Kickstarter kampanju za MAKERphone

Za sve koji podrže kampanju kupnjom MAKERphonea, očekivani datum isporuke je ožujak sljedeće godine. Kampanja traje do 20. studenog, a cilj je prikupiti najmanje 15.000 dolara

309
MAKERphone
MAKERphone

Albert Gajšak, tvorac konzole MAKERbuino, pokrenuo je u srijedu 10. listopada na Kickstarteru crowdfunding kampanju za svoj novi projekt MAKERphone. Kampanja traje do 20. studenoga, a cilj je prikupiti najmanje 15.000 dolara.

MAKERphone je edukativni “uradi sam” (do-it-yourself) mobilni telefon namijenjen upoznavanju korisnika s elektronikom i programiranjem na zabavan i zanimljiv način. Riječ je o potpuno funkcionalnom mobilnom telefonu kojeg korisnik sam sastavlja i kodira, po istom principu koji je primjenjen na konzoli MAKERbuino.

MAKERphone ima sve osnovne funkcije mobilnog telefona – govorne pozive, slanje tekstualnih poruka, igranje jednostavnih igrica, slušanje glazbe, povezivanje s Wi-Fi mrežom, ali posebnost je da se isporučuju u obliku komponenti koje treba sastaviti.

Korisnik dobiva kutiju elektroničkih komponenti potrebnih za izgradnju mobilnog telefona i sastavlja ga sljedeći upute. U ponudi je i set alata neophodnih za sklapanje uređaja.

Mobitel treba i programirati, također prema uputama. Nakon programiranja korisniku je na raspolaganju potpuno funkcionalni pametni telefon. Korisnik svoje znanje iz programiranja može provjeriti prilagođavajući postojeće ili kreiranjem vlastitih igrica i aplikacije koristeći programe u programskom jeziku Python i Scratch, te aplikacije za softversku platformu Arduino.

Sastavljajući i programirajući mobitel korisnik može naučiti neke osnovne stvari o elektronici, lemljenju te osnove programiranja, pojašnjavaju iz tvrtke CircuitMess iz Karlovca, čiji je Albert osnivač.

Uz svaki mobitel se isporučuje 128 MB microSD kartica na kojoj se nalazi nekoliko korisnih aplikacija, alata i igrica poput imenika, SMS aplikacije, aplikacije za telefoniranje, MP3 playera.

Uređaj je prilagođen za djecu stariju od 11 godina, a očekivano vrijeme potrebno za sastavljanje je oko 7 sati. Broj komponenti koje treba spojiti je nešto veći nego za MAKERbuino, no samo sastavljanje nije kompliciranije.

“Pomoću MAKERphonea želimo pokazati ljudima da sastavljanje takvog uređaja nije komplicirano i da svatko od nas može složiti takav uređaj”, rekao je Albert Gajšek, povodom pokretanja kampanje.

Isporuka u ožujku iduće godine

Na pokrenutoj Kickstarter crowdfunding kampanji dostupni su osnovni paket MAKERphonea koji sadrži samo dijelove za mobitel i cijena mu je 89 dolara (limitirana ponuda), paket sa svim dijelovima i setom alata potrebnim za sastavljanje za 119 dolara pa sve do bogatijih paketa s većim brojem uređaja, dodatnom opremom, alatom i edukacijskim materijalima. U ponudi je i već sastavljeni MAKERphone za 99 dolara.

Svi koji podrže kampanju kupnjom MAKERphonea mogu očekivati isporuku u ožujku sljedeće godine. Kampanju možete podržati već s donacijom od 5 dolara, a zauzvrat ćete dobiti besplatan posjet CircuitMessau. Kampanja traje do 20. studenog,  a cilj je prikupiti najmanje 15.000 dolara.

U Circit Messeeu kažu da su prodajom konzola MAKERbuino i prikupljanjem povratnih informacija  od korisnika mnogo naučili, a to iskustvo su iskoristili kako bi napravili nekoliko bitnih preinaka za mobitel.

Gajšakov prvi proizvod, konzola MAKERbuino, prodana je u više od 6000 primjeraka po cijelom svijetu. Cilj tadašnje Kickstarter crowdfunding kampanje od 10.000 dolara dostignut je u samo tri dana. Do kraja kampanje postignut je deseterostruko veći iznos od postavljenog cilja – 100.000 dolara

Startup CircuitMess Albert Gajšek pokrenuo je 2017. godine nakon uspješno završene prve kampanje, a trenutačno imaju sedam zaposlenih.