U samo tri sata s tržišta kriptovaluta izbrisano gotovo 13 milijardi dolara

Jutros oko 10.23 sati po honkonškom vremenu bitcoin je pao za skoro 5 posto na 6.303 dolara, a za sobom je povukao i ostale kriptovalute tako da su XRP i ethereum izgubili više od 10 posto, navodi Coinmarketcap.com

u 6:20 Zadnja izmjena: 11.10.2018 u 6:20
454
tržišta kriptovaluta

Kriptovalute su u četvrtak u nekoliko sati izgubile gotovo 13 milijardi dolara vrijednosti. Oko 10.23 sati po honkonškom vremenu bitcoin je pao za skoro 5 posto na 6.303 dolara, dok su XRP i ethereum izgubili više od 10 posto, navodi Coinmarketcap.com. Nije neuobičajeno da bitcoin za sobom povuče i ostale kriptovalute.

Pad je uslijedio nakon najnovijih upozorenja financijskih vlasti da je brzi rast digitalnih valuta potencijalna prijetnja gospodarstvu.

“Kontinuirani brzi rast kripto-imovine mogao bi stvoriti nove ranjivosti u međunarodnom financijskom sustavu”, objavio je Međunarodni monetarni fond u nedavnom izvješću.

Neispunjena očekivanja, krađe i prevare

Mnoge pristaše kriptovaluta nadale su se da bi 2018. mogla biti prekretnica u odnosu regulatora prema kriptovalutama, odnosno da bi regulatori mogli prihvatiti trgovanje digitalnom imovinom na službenim tržištima putem novih financijskih proizvoda kao što su ETF (exchange trade funds) fondovi.

No, američka Komisija za vrijednosne papire odbila je nekoliko ETF-ova, a ostale zemlje, uključujući Kinu, još teže prihvaćaju kriptovalute.

Istodobno je dosadašnji dio godine bio obilježen krađama i provalama u sustave mjenjačnica kriptovaluta te brojnim prevarama u takozvanim inicijalnim ponudama kovanica (ICO – Initial Coin Offering).

>>U krađama kriptovaluta ove godine nestala 1,1 milijarda dolara

Sve to doprinijelo je tomu da se bitcoin, XRP i ethereum nisu oporavili i vratili na rekordne vrijednosti s kraja 2017. i početka ove godine. U četvrtak je bitcoin bio 68 posto ispod rekordne vrijednosti od  19.783,21 dolara koju je postigao  17. prosinca prošle godine.