Cijene energije: Javne ustanove tretirat će se kao kućanstva

Fokus će biti na zaštiti korisnika javnog sektora, a jedan od prijedloga je da škole, bolnice, vrtići i domovi prijeđu u kategoriju kućanstava i plaćaju nižu cijenu energenata

44
Cijene energije
[Image by Pexels from Pixabay]

Paket mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata trebao bi biti gotov idući tjedan, poručuju iz Vlade. Fokus će biti na zaštiti korisnika javnog sektora, a jedan od prijedloga, kako doznaje Jutarnji list, jest da škole, bolnice, vrtići i domovi prijeđu u kategoriju kućanstava i plaćaju nižu cijenu energenata. Osim toga, potpore će dobiti i poduzetnici, samo je pitanje u kojem vidu i tko će sve biti zahvaćen, samo mali poduzetnici ili svi. To još nije definirano, ali sigurno je da će manji dobiti veće potpore, a da će se veće vjerojatno stimulirati da kroz ugradnju elektrana sami proizvode struju.

Javne ustanove – bolnice, vrtići, škole, domovi i udruge – u istoj su pravnoj kategoriji kao i tvrtke, pa su im troškovi režija viši od režijskih troškova kućanstava koja plaćaju lin i električnu energiju po reguliranim cijenama jer država subvencionira račune direktno iz proračuna ili preko HEP-a.

Nakon što su visoki računi za plin i električnu energiju pogodili poduzetnike, sada su visoki računi počelimstizati i na adrese javnih ustanova pa su reagirali i čelnici jedinica lokalne samouprave.