Beč razvija koncept obrazovnih naselja: ima ih osamnaest

U okviru obrazovnih naselja djeluje 315 različitih institucija, udruga, inicijativa i društava koje rade s 45.000 djece i mladih. Novčana sredstva može dobiti svako obrazovno naselje koje je akreditirano kod Grada, a do 2025. Beč bi ih trebao imati četrdesetak

29
obrazovna naselja Beč
Obrazovno naselje Am Alserbach otvoreno je 2019. [foto: © PID/Votava Martin]

Grad Beč još je 2017. osmislio koncept “obrazovnih naselja” koji objedinjuje obrazovne institucije, udruge, društva i inicijative unutar gradske četvrti te tako djeci i mladima omogućuje raznovrsnu ponudu u obrazovanju i oblikovanju slobodnog vremena u svojim životnim sredinama. Danas u glavnom gradu Austrije djeluje 18 takvih naselja, a Grad Beč im ove godine na raspolaganje stavlja ukupno 175.000 eura.

U okviru obrazovnih naselja djeluje 315 različitih institucija, udruga, inicijativa i društava koje rade s 45.000 djece i mladih. Novčana sredstva može dobiti svako obrazovno naselje koje je akreditirano kod Grada, a do 2025. Beč bi ih trebao imati četrdesetak.

Model “obrazovnog naselja” (njem. Bildungsgrätzl) predstavlja trajnu suradnju dječjih vrtića i škola s izvanškolskim ustanovama iz područja obrazovanja djece i odraslih, rada s mladima i socijalnog rada, sporta, kulture i zdravstva koja se odvija u pojedinom gradskom naselju, odnosno u neposrednoj životnoj sredini djece i mladih. Stručnom razmjenom iskustava te edukacijama pruža se podrška i nastavnicima i pedagozima. Njihov se rad pritom zasniva na sedam osnovnih načela: otvorenosti, osnovnim sposobnostima, osnaživanju, inkluziji, rodnim ulogama te socijalnoj pravdi.

Tako se naprimjer u prvom obrazovnom naselju koje je zaživivjelo još 2017. u četvrti Schönbrunn posebno njeguje načelo višejezičnosti: djeci je od vrtićke dobi pa sve do kraja srednje škole uz engleski jezik omogućeno učenje španjolskog jezika. “Obrazovna naselja” posebnu pažnju posvećuju razvoju interesa kod djece i mladih neovisno o rodnim ulogama, omogućuje im razvoj digitalnih vještina, senzibilizira ih za socijalne različitosti te ih potiče da sudjeluju u oblikovanju svojih životnih sredina kao i u različitim aktivnostima u javnom prostoru. Afrička poslovica “Potrebno je cijelo selo kako bi se odgojilo dijete” kao misao vodilja u provođenju projekta zaživjela je u obliku obrazovnih naselja.

Ove godine Grad Beč subvencionira obrazovna naselja s ukupno 175.000 eura, dok će se za naredne godine izdvojiti po 200.000 eura. Dogradonačelnik Beča i član gradskog poglavarstva za obrazovanje Christoph Wiederkehr izjavio je prilikom predstavljanja odluke bečke skupštine o godišnjem financiranju u području obrazovanja kako Grad novim poticajima ojačava suradnju lokalnih partnera u obrazovanju čime se stvara više mogućnosti izbora u životnim sredinama najmlađih građana austrijskog glavnog grada.

Beč trenutačno broji 18 aktivnih obrazovnih naselja u kojima usko surađuju različite ustanove poput vrtića, škola, knjižnica, pučkih učilišta, udruga, inicijativa, zdravstvenih i socijalnih institucija te ustanova za rad s mladima. Do kraja školske godine otvorit će se još pet novih.

“Umrežavanje različitih obrazovnih institucija u jednom gradskom naselju prati djecu i mlade na njihovom obrazovnom putu na najbolji mogući način”, istaknuo je Wiederkehr. “Sinergija nastavne i izvannastavne ponude olakšava djeci i mladima te njihovim roditeljima pristup različitim obrazovnim mogućnostima našeg grada”, obrazložio je dogradonačelnik Beča.