Hrvatska pošta i Fakultet prometnih znanosti u projektu Transportikum

U prvom zadatku studenti će ponuditi rješenje za projekciju budućih mreža dostavnih točaka u transportnoj mreži Hrvatske pošte prateći pritom trendove povećanja broja pošiljaka i Strategiju Pošta2022. u kojoj HP teži zelenom poslovanju i smanjenju potrošnje goriva

111
Transportikum

Koliko je praktičan rad bitan, a iskustvo dragocjeno dokazuje projekt nazvan Transportikum Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kojim se od 2015. godine uspješno spaja akademska zajednica i gospodarstvo. Ovaj projekt, u kojem Hrvatska pošta sudjeluje već petu godinu, okuplja studente 3. godine preddiplomskog studija te 1. i 2. godine diplomskog studija ovoga Fakulteta da bi im se približila problematika realnog sektora te im u terenskoj nastavi pružio uvid u praktičan rad koji ih čeka nakon završetka studija.

U sklopu Transportikuma je odabrani tim studenata početkom ožujka posjetio sortirnicu Hrvatske pošte u Velikoj Gorici kako bi mogao sudjelovati u realizaciji već započetih poštanskih projekata. Pomoćnik izvršnog direktora Divizije ekspres Ivica Paradžik i izvršni direktor Sektora optimizacije u Diviziji pošta Antonio Videka proveli su studente kroz srce Hrvatske pošte, sortirnicu u Velikoj Gorici, te im objasnili kako funkcionira stroj za automatsko sortiranje paketa i strojevi za razvrstavanje pismovnih pošiljaka i pobliže im opisali proces otpreme paketnih i pismovnih pošiljaka. Nakon obilaska studenti su mogli postavljati pitanja u vezi sa svojim projektnim zadatkom.

“Jako mi je drago da se mladi ljudi s velikim zanimanjem uključuju u realni svijet rada, pogotovo u brzorastućoj industriji kao što je poštanska. Studenti su bili iznimno dobro pripremljeni, što se moglo zaključiti iz njihovih preciznih pitanja”, rekao je Ivica Paradžik.

U prvom zadatku studenti će ponuditi rješenje za projekciju budućih mreža dostavnih točaka u transportnoj mreži Hrvatske pošte prateći pritom trendove povećanja broja pošiljaka, kao i Strategiju Pošta2022. u kojoj Hrvatska pošta teži zelenom poslovanju i smanjenju potrošnje goriva. U drugom zadatku studenti trebaju izložiti analizu optimalne brzine punjenja i pražnjenja kontejnera koji se koriste u prijevozu paketa.

„Naši studenti kroz ovaj projekt imaju priliku surađivati s vodećim tvrtkama na tržištu poput Hrvatske pošte, što je iznimno bitno za njihov daljnji napredak i profiliranje. Studenti kroz ovaj projekt izravno uče o problematici realnog sektora, ali i o važnosti timskog rada“, zaključila je voditeljica projekta, dr. sc. Jasmina Pašagić Škrinjar, redovita profesorica i voditeljica Katedre za intermodalni transport.

Studenti će u sljedeća tri mjeseca dati najbolje prijedloge za moguća rješenja svojih radnih zadataka nakon čega će predstaviti svoj rad, a najbolji među njima bit će nagrađeni na svečanoj promociji.