Infobip, Google i Goldman Sachs pokrenuli mentorski program za hrvatske startupe

U prvoj godini i premijernom izdanju Scale|Croatia osnivači iz 16 domaćih startupa sudjeluju u 4-mjesečnom mentorskom programu s najboljim vodećim tehnološkim i financijskim stručnjacima koji će im omogućiti brži i kvalitetniji razvoj te skaliranje

23
U premijernom izdanju Scale|Croatia u 4-mjesečnom mentorskom programu sudjeluju osnivači 16 domaćih startupa [Izvor: Infobip]

Infobip, globalna komunikacijska cloud platforma i jedna od vodećih IT kompanija u regiji, pokrenula je s američkim tvrtkama Google i Goldman Sachs poseban program mentorstva za startupe iz Hrvatske. Zajedničkom mentorskom programu Scale|Croatia pristup će imati odabrani hrvatski startupi iz Infobipovog Startup Tribe programa, a program će se realizirati jednom godišnje.

U programu Scale|Croatia sudjeluju osnivači 16 domaćih startupa

U prvoj godini i premijernom izdanju Scale|Croatia osnivači iz 16 domaćih startupa sudjeluju u 4-mjesečnom mentorskom programu s najboljim vodećim tehnološkim i financijskim stručnjacima koji će im omogućiti još brži i kvalitetniji razvoj te skaliranje svojih tvrtki.

“Činjenica da su takva globalna imena poput Googlea i Goldman Sachsa prepoznala potencijal našeg startup ekosustava važna je potvrda i nama u Infobipu, ali i rastućem tehnološkom sektoru u Hrvatskoj koji se nameće kao novi europski tehnološki hub koji velikim korakom ide prema naprijed. Uvjeren sam da će startupi koji su dio programa iskoristiti sve prilike koje im on donosi”, rekao je Nikola Pavešić, direktor startupa u Infobipu i voditelj projekta Startup Tribe.

U Scale|Croatia ove je godine uključen širok spektar domaćih startupa koji su dio Infobipova Startup Tribe programa, od već poznate osječke Orqe – svjetskog lidera u području razvoja video-naočala za pilote dronova, do STEMI-ja, koji svojom edukacijskom platformom i STEM programima unaprjeđuje obrazovni sustav, te CircuitMessa, koji razvija edukativno-zabavne “uradi sam” STEM uređaje.

“Google Jigsaw je počašćen sudjelovanjem u Scale|Croatia mentorskom programu koji će omogućiti daljnji razvoj ekosustava na ovom europskom tehnološkom središtu u nastajanju. Radujemo se nastavku suradnje s novim liderima inovativnih tvrtki u regiji”, istaknuo je Scott Carpenter, direktor Google Jigsawa, Googleovog odjela zaduženog za skalabilna tehnološka rješenja.

Povezivanje s financijskom i tehnološkom zajednicom u SAD-u

Uz vrlo vrijedno znanje i iskustvo koje će steći kao polaznici programa, osnivači hrvatskih startupa dobit će i vrijedne kontakte iz samog vrha tehnološke i financijske zajednice u SAD-u.

“Vidljiv je obrazac gotovo nevjerojatnih i ujedno izvanrednih priča o uspjehu hrvatskih startupa. Podaci pokazuju vrhunske rezultate hrvatskog tehnološkog koji je u velikom usponu. Čini se da je Hrvatska na putu koji je vrlo sličan estonskom i izraelskom u ranijim danima njihovih tehnoloških ekosustava, zbog čega upravo ovo razdoblje vidimo idealnim za suradnju s ovom posebnom skupinom mladih poduzetnika”, poručio je Jared Cohen, predsjednik za globalne poslove Goldman Sachsa i suvoditelj odjela za primijenjene inovacije.

Scale|Croatia daje novu vrijednost Infobipovom Startup Tribeu

Program Scale|Croatia daje novu vrijednost Infobipovom Startup Tribeu, programu koji okuplja najinovativnije domaće i globalne startupe pružajući im niz benefita za njihov daljnji rast i razvoj, uključujući i korištenje Infobipove globalne cloud komunikacijske platforme i drugih rješenja koje nude Google i Goldman Sachs kao partneri u ovom jedinstvenom projektu. Infobip Startup Tribe je u nešto više od godinu dana okupio preko 170 startupa, iz preko 50 zemalja, a hrvatski startupi su u samom vrhu po prijavama i članstvu. Suradnjom s tehnološkim divom Googleom i najvećom svjetskom investicijskom bankom Goldman Sachsom Infobip domaćem startup ekosustavu dodatno otvara vrata globalnog tržišta.

Program je pokrenut tijekom lipnja na događaju koji je okupio 16 osnivača domaćih startupa u New Yorku. Scale|Croatia je pokrenut u uredima Goldman Sachsa i Googlea, gdje su sudionici su imali priliku poslušati iskusne govornike iz obje kompanije.

“Program je domaćim startupima otvorio pristup jednoj potpuno novoj razini ekspertize, koja u Hrvatskoj još, nažalost, nije dostupna. Primjerice, nama je iznimno zanimljivo i korisno iskustvo Googleovih stručnjaka u domeni produktnog menadžmenta, te iskustvo koje Goldman Sachs ima u izlistavanju tehnoloških kompanija na svjetskim burzama. Osobno mi je fantastično da je Infobip odlučio iskoristiti svoj partnerski odnos s globalnim divovima poput Googlea i Goldman Sachsa kako bi domaćim startupima pružio pristup toj ekspertizi, te postigao da vrhunski stručnjaci iz tih tvrtki poklone svoje vrijeme i znanje tvrtkama poput naše. Iznimno smo zahvalni Infobip Startup Tribeu zbog svega što rade za domaći startup ekosustav, nadam se da će i druge velike domaće tvrtke naučiti nešto iz toga“, dodao je Srđan Kovačević, suosnivač i CEO Orqe.

Startupi u Scale|Croatia su trenutno na polovici programa, te već bilježe pozitivne rezultate. Organizatori ističu da će hrvatska verzija programa Scale, ukoliko se pokaže uspješnom, poslužiti kao primjer za ostale svjetske regije.

“Veliko nam je zadovoljstvo što domaćim startupima kroz Scale|Croatia možemo pomoći da lakše dođu do globalnih lidera kao što su Google i Goldman Sachs, što se prije desetak godina, kada sam osobno kretao s vlastitim startupom, činilo nemogućim. Na ovaj ćemo način i u godinama pred nama povezivati uspješne startupe iz Hrvatske koje su u velikom usponu sa svjetskim centrom tehnološke industrije – Sjedinjenim Američkim Državama”, zaključio je Ivan Burazin, član Uprave za developersko iskustvo u Infobipu.