U srpnju prosječan realan godišnji rast prometa u trgovini na malo 3,3%

Prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-srpanj zadržala se na 3,4 posto. Prvi pokazatelji za treće tromjesečje upućuju kako možemo očekivati nastavak pozitivnog doprinosa osobne potrošnje gospodarskom rastu i u razdoblju srpanj-rujan

16
Najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na srpanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna je od prodaje goriva i maziva, s porastom prometa od 33,2 posto [Image by IADE-Michoko from Pixabay]

Realna godišnja stopa rasta trgovine na malo iznosila je u lipnju 3,3 post (kalendarski prilagođeni indeksi), što je u skladu s očekivanjima analitičara. Pozitivne godišnje promjene traju od veljače 2021., a pozitivna realna promjena zabilježena je i u odnosu na lipanj (+0,2%).

Na navedena kretanja upućivali su i podaci o fiskalnim računima prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u srpnju povećala 15,9 posto godišnje, podržana snažno i povećanom turističkom potrošnjom. S druge strane, u okruženju nastavka visokih stopa inflacije, na usporavanje godišnje stope rasta (s 3,8% u lipnju) upućivali su i pokazatelji potrošačkog optimizma koji su u srpnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini, navode analitičari RBA.

U odnosu na lipanj realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 2,9 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio viši za 3,9 posto. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 1,2 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao 3,4 posto.

Nominalne promjene zamjetno su veće pa je prema kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 19,1 posto u odnosu na srpanj 2021. te 18,2 posto prema izvornim indeksima.

Pri tome je u srpnju godišnji porast prometa ostvarilo deset od jedanaest trgovačkih struka, dok je najveći doprinos porastu nominalnog prometa u odnosu na srpanj 2021., prema izvornim indeksima, došao od trgovačke struke Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 33,2 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,3 postp te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 17 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 6,5 posto.

Unatoč neizvjesnosti i visokim inflatornim pritiscima prosječna realna stopa rasta u kumulativnom razdoblju siječanj-srpanj zadržala se na 3,4 posto (kalendarski prilagođeni podaci). Prvi visokofrekventni pokazatelji za treće tromjesečje upućuju kako možemo očekivati nastavak pozitivnog doprinosa osobne potrošnje gospodarskom rastu i u razdoblju srpanj-rujan.

Učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, povoljna kretanja na tržištu rada se nastavljaju (umjeren rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti). Izvrsna ovogodišnja turistička sezona također će djelovati u pozitivnom smjeru budući da i kod fizičkih pokazatelja, a osobito kod financijskih očekujemo dvoznamenkaste stope rasta što će doprinijeti očuvanju raspoloživog dohotka te tako povoljno utjecati na maloprodajna kretanja, zaključuju analitičari RBA.