Šest tisuća građana zatražilo vaučere za stjecanje dodatnih znanja i vještina

Najviše vaučera odobreno je za učenje programskog jezika Python, internetski marketing i upravljanje društvenim mrežama, a u zelenim programima najpopularniji su servisiranje i dijagnostika hibridnih vozila i montaža solarnih panela

105
vaučere za stjecanje dodatnih znanja i vještina

Više od šest tisuća građana zatražilo je državne vaučere za stjecanje dodatnih znanja i vještina. Državama im je odobrila u prosjeku 10 tisuća kuna da svladaju neki od programa kojima se potiče razvoj digitalnih i ekološki prihvatljivih vještina. Vaučeri se nude i odobravaju preko Zavoda za zapošljavanje od početka travnja, a mogu ih zatražiti građani stariji od 15 godina koji nisu u sustavu redovnog obrazovanja ili u mirovini. Zainteresirani se mogu prijaviti za jedan od 517 ponuđenih programa koji se provode u 92 obrazovne institucije. Vodilo se računa o regionalnoj zastupljenosti pa se programi provode u svim većim gradovima u Hrvatskoj, piše Ljubica Gatarić u Večernjem listu.

U Nacionalnom programu oporavka i održivosti Vlada je za razdoblje do 2026. za vaučere osigurala 300 milijuna kuna za 30 tisuća korisnika, no zbog velikog interesa u pripremi je novi projekt putem kojeg će država u edukaciju odraslih uložiti dodatnih 140 milijuna eura.
Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimio je 6272 zahtjeva za vaučere, odobreno ih je 4827, a preostali su u obradi. Školovanje je završilo i uvjerenja o novim vještinama dobilo 125 korisnika, 1912 ih se trenutno školuje.

Dodatno obrazovanje većinom traže žene (59%) i mladi – 51 posto ih je u dobi između 25 – 34 godine. U dobi 35 – 44 godine ih je 30 posto, a u dobi 45 – 54 i 15- 24 godine po 9 posto. Tri od četiri osobe koje su zatražila vaučere su već zaposlene – 76 posto zahtjeva predali su zaposleni, a 24 posto nezaposleni.

Najviše vaučera odobreno je za učenje programskog jezika Python, internetski marketing i brendiranje (posebno za upravljanje društvenim mrežama). Slijedi edukacija za front-end developere (za razvoj održavanje internetskih stranica), knjigovođe te za asistente za upravljanje projektima.

Među edukacijskim programima za zelene vještine najpopularniji su servisiranje i dijagnostika hibridnih vozila, montaža solarnih panela i programi za gospodarenje otpadom.