Algebra pokrenula studij Poslovna ekonomija i digitalno poslovanje

Novi Algebrin studij poslovne ekonomije i digitalnog poslovanja mijenja paradigmu tradicionalnih ekonomskih studija i ulazi u sferu napredne poslovne analitike, financija i menadžerstva modernog doba

17
Poslovna ekonomija i digitalno poslovanje
Podršku novom studijskom programu dali su EY Hrvatska, Deloitte Hrvatska, KPMG in Croatia i PwC Hrvatska te Forvis Mazars,: Helena Schmidt (Deloitte) i Mislav Balković (Sveučilište Algebra)

Sveučilište Algebra, dobivši dopusnicu Ministarstva za znanost i visoko obrazovanje, pokrenulo je još jedan novi prijediplomski sveučilišni studijski program, ovog puta u polju ekonomije. Poslovna ekonomija i digitalno poslovanje novi je Algebrin studij koji će otvoriti vrata svima koji žele upoznati svijet izvan granica tradicionalne ekonomije i učiti više o poslovanju i radu u svijetu u kakvom danas živimo.

Kroz inovativne kolegije i predavanja polaznici će učiti o tome kako uspješno voditi multinacionalnu kompaniju u kojoj se komunikacija odvija prvenstveno na digitalnim kanalima, o tome kako funkcionira svijet decentraliziranog poslovanja i novih valuta te o tome kako se stvara održiva konkurentska prednost i poduzetnički mindset u globalnom svijetu neprestane povezanosti. Voditelj studija je dr. sc. Nikola Drašković, ekonomski stručnjak s bogatim iskustvom rada u realnom sektoru.

“Ekonomija novog doba fokusirana je na alate i tehnike koji svojom disrupcijom mijenjaju svakodnevni život pojedinca u svim segmentima – u području upravljanja financijama, ljudima, ali i u području razvoja modernih zajednica i odgovornog društva. Kolegiji kao što su Transformacija financijskih usluga, Blockchain i kripto-imovina, Digitalna transformacija i novi poslovni modeli, Primjena umjetne inteligencije u poslovanju, Ekonomija socijalnih mreža ili Strateški management u digitalnom dobu polaznicima će omogućiti kvalitetnu podlogu u temeljnim ekonomskim disciplinama uz digitalni zaokret prema suvremenim kolegijima”, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

Sporazum o suradnji s “Big Four” revizorima i Forvis Mazars

Podršku novom studijskom programu dale su i četiri najveće kompanije specijalizirane za reviziju, porezno i poslovno savjetovanje (Big Four): EY Hrvatska, Deloitte Hrvatska, KPMG in Croatia i PwC Hrvatska te Forvis Mazars, s kojima je potpisan Sporazum o suradnji.

Osnovna namjera Sporazuma poticanje je razvoja društva znanja u kojem će znanost i gospodarstvo biti pokretači pozitivnih društvenih promjena i šireg društvenog napretka.

Planiraju kroz njega promicati suradnju na području poduzetničkih inicijativa i sustavno djelovati prema relevantnim tijelima državne i javne vlasti kroz preporuke koje potiču suradnju obrazovanja i poduzetništva.

Helena Schmidt, rukovoditeljica hrvatskog ureda Deloittea i partnerica u Odjelu poreza izjavila je prilikom potpisivanja Sporazuma kako ta tvrtka prepoznaje važnost kontinuiranog ulaganja u znanje i vještine mladih stručnjaka. “Svjesni smo potrebe za povezivanjem teorijskih znanja i praktičnih iskustava, a smatramo kako upravo ta kombinacija ustanove kao Algebra, koja redovno surađuje s poduzetnicima, te Deloittea koji za svoje klijente pruža inovativna i potpuna rješenja njihovih poslovnih izazova predstavlja odličnu kombinaciju. Suradnja omogućuje da zajednički radimo na pružanju praktičnih iskustava i znanja koja su ključna za pripremu studenata za tržište rada. Vjerujemo da je to temelj za stvaranje uspješne budućnosti”, pojasnila je Schmidt.

“Suradnje s fakultetima donose nam brojne prednosti. Omogućuju nam stupiti u kontakt sa skupinom iznimnih talenata, podržati ih u njihovom razvoju i oblikovati sljedeću generaciju lidera koji donose nove perspektive, kreativno razmišljanje i razumijevanje novih trendova. Kroz razna predavanja, radionice i projekte ostvarujemo kontakte s vrhunskim studentima i budućim kandidatima za zaposlenje koji posjeduju vještine i ambiciju napredovati u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju”, kazao je John Gašparac, glavni partner za Hrvatsku u PwC Hrvatska.

“Forvis Mazars teži izvrsnosti i radi toga podržavamo Algebrinu inicijativu koja će studentima omogućiti modernu edukaciju i pripremiti ih za poslovni svijet. Želimo otvoriti svoja vrata svim studentima koji teže izvrsnosti, poštenom i profesionalnom pristupu u svakodnevici realnog života”, istaknuo je Kristijan Cinotti, managing partner u Forvis Mazarsu.

Zadržati pametne i ambiciozne mlade ljude u Hrvatskoj

Potpisnici će u okviru Sporazuma poduzimati raznovrsne zajedničke aktivnosti, kao što su kreiranje smjernica razvojnih politika za integraciju poduzetničkih aktivnosti u obrazovne inicijative; organizaciju seminara, radionica, konferencija i okruglih stolova; rad na osiguranju studentskih praksi te izrađivanje stručnih analiza.

“Sporazumima smo učinili zalog za budućnost – želimo zadržati pametne i ambiciozne mlade ljude u zemlji, a to je jedino moguće kroz dublju integraciju naših obrazovnih programa s potrebama tvrtki u realnom sektoru. Odlučili smo se za tvrtke iz segmenta poslovnog savjetovanja i revizije jer su one u izravnom doticaju s većinom hrvatskih kompanija i dobro znaju što je potrebno tvrtkama za regularno i uspješno poslovanje. Želimo svim našim novim studentima ekonomije omogućiti da kroz stručne prakse u najboljim svjetskim tvrtkama, kroz rad na stvarnim studijama slučaja i kroz susrete s poslovnom zajednicom već za vrijeme studija izbruse svoja znanja i vještine te da budu poželjni kadrovi svim poslodavcima po završetku ovog studijskog programa”, zaključio je rektor Balković.

Studenti po završetku prijediplomskog sveučilišnog studijskog programa Poslovne ekonomije i digitalnog poslovanja stječu 180 ECTS bodova i akademski naziv Sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije uz kraticu univ.bacc.oec.