Upoznajte prvu hrvatsku generaciju najvećeg europskog CleanTech akceleratora

EIT Climate-KIC akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Od travnja do rujna 2019. paralelno će se implementirati u 12 europskih država, a u Hrvatskoj ga provodi Zagrebački inovacijski centar - ZICER

204
EIT Climate KIC
Prva generacija hrvatskih startupova polaznika akceleratora EIT Climate-KIC

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) u srijedu je predstavljen EIT Climate-KIC akcelerator, najveći europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. Ujedno se predstavilo i šest startup timova čiji su klimatski orijentirani projekti kroz dva selekcijska kruga izabrani kao najperspektivniji: Ascalia, Makabi Agritech, WePark, Urban Oasis, Miret i Naval Hydro.

EIT Climate-KIC akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Od travnja do rujna 2019. paralelno će se implementirati u 12 europskih država, a u Hrvatskoj ga provodi Zagrebački inovacijski centar – ZICER.

“Drago nam je da smo postali dio zajednice koju predvodi Europski institut za tehnologiju i da je ZICER postao centar koji će provoditi akceleratorski program. Zajedno ćemo raditi na rješenjima koja će omogućiti ljepši život u našem okruženju i tražit ćemo načine kako od toga napraviti održive biznise. Ovih šest timoa je na pravom putu i svoji rješenjima su dokazali da imaju nešto konkretno. Nije bio problem selektirati ih da nas predstavljaju kao zajednicu koja je proizašla iz hrvatskog programa. Pokazalo se da su naša rješenja globalno vrlo konkurentna. Ono što je teško je globalno uspjeti iz Hrvatske i ovo povezivanje na europskoj razini omogućava da se naprave ti iskoraci i da se osiguraju značjna inicijalna sredstva jer bez novaca, na žalost, nema ničega“, poručio je direktor ZICER-a Frane Šesnić.

Filip Ćurko iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša poželio je odabranim timovima uspjeh te da se za godinu dana „opet ovdje nađemo i da vaše priče koje ste ovdje usavršili možemo vidjeti na tržištu kao uspješne poduzetničke i poslovne priče“.

Šest odabranih timova predstavilo se abecednim redom.

Ascalia

Ascalia je zaokruženo rješenje za gradove i industriju koje im pomaže biti održivima, koristeći manje resursa i energije. Koristeći kombinaciju vlastitih uređaja, softvera i strojnog učenja, Ascalia pojednostavljuje i optimizira upravljanje i procese u gradskoj infrastrukturi i industrijskim postrojenjima.

Makabi Agritech

Tehnologija enkapsulacije s efektom 3 u 1 (zaštita, prehrana i kontrolirano oslobađanje bioaktivnih komponenata) je inovacija zelene kemije za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Na taj način smanjuje se onečišćenje i klimatske promjene te povećava biopotencijal proizvedene hrane.

WePark

WePark je pametno digitalno rješenje koje rješava složeni problem nedostatka parkirnih mjesta u urbanim gradskim sredinama, a temelji se na stvaranju zajednice između vlasnika privatnih parkirnih mjesta i vozača koji su u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. Vozači putem mobilne aplikacije imaju mogućnost vidjeti sva slobodna parkirna mjesta u realnom vremenu, rezervirati parkirno mjesto unaprijed te platiti parking digitalno i po minuti parkinga.

Miret

MIRET su ekološke tenisice koje nude održivu alternativu na tržištu preplavljenom plastičnim i kožnim proizvodima. Ovim proizvodom želi se podići svijest o ekološkom problemu kojega predstavlja obućarska industrija te težimo postati predvodnik u proizvodnji ekološki održive obuće.

Naval Hydro

Razvoj cloud usluge za predviđanje hidrodinamičkih performansi trgovačkih brodova koja je specijalizirana za računanje baze podataka potrebnih za uštedu goriva tijekom operacije broda. Potpuno automatiziran pristup omogućuje znatno smanjenje cijene usluge te vrijeme do dostave u odnosu na trenutne ponude na tržištu. Cilj je povećati dostupnost ove metode za uštedu gorive kako bi se proširila na veći broj brodova te pomogla u smanjenu emisije štetnih plinova iz industrije pomorskog prijevoza.

Urban Oasis

Urban Oasis teži ostvariti visokotehnološki agrikulturalni proizvod kao plod vlastitog ostvarenja i utjecaja. Urban Oasis vaša je osobna oaza za neprocjenjivu obiteljsku udobnost i mir, kao sporedno središte vlastitog doma.

Financijska potpora i mentorska podrška

Razvojem svojih proizvoda timovi će aktivno sudjelovati u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni. Svih šest timova kroz program će primiti financijsku potporu u iznosu od 10.000 ili 15.000 eura (ovisno o fazi razvoja proizvoda), izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje.

Prva takva prilika timove očekuje već početkom svibnja kada putuju u Frankfurt na dvodnevni međunarodni bootcamp. Ondje će kroz niz tematskih radionica prikupiti i razmijeniti znanje koje će im pomoći u oblikovanju poslovanja. Povezat će se i sa startupovima koji sudjeluju u EIT Climate-KIC akceleracijskim programima diljem Europe kao i razmijeniti kontakte s potencijalnim partnerima i investitorima.

ZICER je član hrvatskog EIT Climate-KIC Huba – konzorcija uspostavljenog u lipnju 2018. sa svrhom osnaživanja inovacijskog kapaciteta na području klimatskih promjena te sačinjenog od sedam organizacija. To su: ZICER, REGEA – Regionalna agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja.