Ivan Mrvoš pokreće novu crowdfunding kampanju

Mrvoš je s nekoliko privatnih ulagača dogovorio ulaganje od desetak milijuna kuna, a paralelno pregovara o potencijalnim ulaganjima s tri fonda rizičnog kapitala. Plan mu je do svibnja završiti novu rundu prikupljanja kapitala u iznosu od 20-30 milijuna kuna

165
Ivan Mrvoš
Include: Ivan Mrvoš i njegov tim

Solinski poduzetnik Ivan Mrvoš danas će na Zagrebačkoj burzi pokrenuti crowdfunding kampanju putem platforme Funderbeam SEE putem koje namjerava prikupiti najmanje milijun eura. Prije dvije godine Mrvoš je na Funderbeamu prikupio 465 tisuća dolara.

Jutarnji list navodi pak da je Mrvoš s nekoliko poduzetnika iz IT sektora dogovorio da u njegovu tvrtku Include ulože desetak milijuna kuna kao fizičke osobe, a paralelno pregovara o potencijalnim ulaganjima s tri fonda rizičnog kapitala. Plan mu je do svibnja završiti novu rundu prikupljanja kapitala u kojoj bi skupio 20 do 30 milijuna kuna.

Mrvoš kaže da će zadržati većinski vlasnički udjel u Includeu te da je neimenovana „ugledna revizorska kuća“ procijenila Include na više od 110 milijuna kuna.

S obzirom na to da je Include proglašen najbrže rastućom tehnološkom srednjoeuropskom tvrtkom mlađom od četiri godine od strane tvrtke Deloitte, možemo pretpostaviti da je riječ o njihovoj procjeni vrijednosti.

>>Znate li koje su najbrže rastuće tehnološke tvrtke u regiji?

Širenje na nova tržišta i povećanje proizvodnje

Ivan Mrvoš i Include proslavili su se sa solarnom klupom, no Mrvoš kaže da više nisu samo proizvođači pametnih klupa. “Razvili smo i online nadzornu platformu za prikupljanje podataka i upravljanje našim proizvodima, te softver koji služi kao sustav vanjskog digitalnog oglašavanja. Razvijamo i vlastite zaslone za vanjsko oglašavanje te akumulatorski sustav.”

Lani su prodali 445 klupa, a prihod iznosi oko 9 milijuna kuna, uz neto dobit od 200 tisuća kuna. Ove godine Mrvoš planira prihod između 12 i 13 milijuna kuna. Nakon ove ulagačke runde očekuje da će u 2020. i 2021. ostvariti stopostotni rast.

S prikupljenim kapitalom Mrvoš se planira proširiti na nova tržišta, povećati proizvodnju, razvijati dopunske proizvode, partnerske programe i kapacitete za testiranje, nabaviti novu opremu te financirati prezentacije na globalnim Smart City priredbama. Najavio je povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 30 ljudi, a razmišlja i o pokretanju ESOP programa. U iduće dvije godine planira treću investicijsku rundu i izlazak na američko tržište.

“Bude li sve po planu, za 5 do 6 godina razmišljam o izlasku iz Includea kroz IPO na burzi”, rekao je Mrvoš.