EU usvaja niz najboljih praksi za razvoj startup ekosustava

Najbolje prakse obuhvaćaju brže odobravanje viza za stručnjake iz zemalja izvan EU, brzo i jednostavnije osnivanje poduzeća, povoljniji porezni tretman opcijskih dionica kako bi se zadržali i privukli stručnjaci...

24
Digitalna Europa

Danas je Digitalni dan, a Europska komisija će tom prigodom, u okviru portugalskog predsjedanja Europskom unijom, lansirati novi “regulatorni instrument” pod nazivom EU Startup Nations Standard (SNS). Riječ je o inicijativi koja teži učiniti Europsku uniju najatraktivnijim mjestom za razvoj startupova.

Ideja je da države članice Unije usvoje niz “najboljih praksi” vezanih uz razvoj startupova (mnoge od njih već se primjenjuju u dijelovima Unije), od postupka odobravanja viza za osnivače startupova i stručnjake do mogućnosti da se dodjelom udjela i dionica privuku stručnjaci,što treba riješiti u okviru zakona o trgovačkim društvima.

Ako sve države članice EU podrže prijedlog, startupovi bi dobili bolje uvjete za razvoj. To bi ih trebalo zadržati u Europi umjesto da odlaze u Sjedinjene Države ili Ujedinjeno Kraljevstvo. Startup Nations Standard će potaknuti države članice Unije da prihvate i provode spomenute najbolje prakse.

Iz izvora bliskih Europskoj komisiji doznaje se da će još neobjavljeni Startup Nations Standard biti širokog opsega i da će pozivati države članice EU-a da provode politike prilagođene startupovima koje je tijekom svog predsjedanja Europskom unijom inicirao Portugal, zemlja u kojoj startupovi danas cvjetaju.

Nacrt SNS-a uključuje neke ambiciozne prijedloge i bit će zanimljivo vidjeti hoće li oni ostati u konačnom prijedlogu dokumenta. Između ostaloga, zemlje potpisnice trebale bi promijeniti nacionalna pravila za opcijske dionice kako bi osigurale da dionice u vlasništvu zaposlenika ne podliježe porezu na kapitalnu dobit do trenutka unovčavanja.

Također, predložene prakse pozivaju da se startupovima omogući izdavanje dionica s pravom glasa, da se ubrza postupak osnivanje tvrtke u roku od jednog dana za 100 eura, kao i obrada viza za tehnološke stručnjaka koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije te da se potakne povratak tehnoloških nadarenih stručnjaka u Uniju.

Tu je i 750 milijardi eura u okviru Instrumenta za oporavak i otpornost koji su raspoloživi za podršku startupovima, smanjenje regulatornih ograničenja te uvjeta za kreiranje testnog okruženja.

Za većinu zemalja Unije to bi trebalo biti relativno lako, no u nekim zemljama prilagodba će zahtijevati uklanjanje zakonskih prepreka. Većina promatrača smatra kako su ove mjere nužne, ali zakašnjele.

Europske udruge koje promiču startup ekosustave izuzetno su zadovoljne prijedlogom. Allied For Startups poručuju kako su “oduševljeni potencijalima instrumenta”. Zbirka postojećih najboljih praksi izaziva države članice da učine više i postavljaju pred njih “digitalne izazove”, poput pokretanja startupa u jednom danu. Ali sve ovisi o tome hoće li se predloženo ostvariti. Sa zanimanjem iščekuju objavu završnog prijedloga koji če pokazati jesu li odredbe razvodnjene i koliko je država podržalo inicijativu.

Postoje i udruge koje su zadovoljne prijedlogom, ali su istovremeno zabrinute. Not Optional, politička inicijativa koju financira Index Ventures, objavila je ovog tjedna otvoreno pismo koje su potpisali mnogi vodeći europski investitori, start-up udruge i poduzetnici, među kojima su osnivači startupova Stripe, Personio, Klarna, Wise, Trustpilot, UiPath i Alan.

Pismo pozdravlja Startup Nations Standard, posebno preporuke državama članicama o “promjenama pravila o dionicama osmišljenih kako bi pomogle startupovima da privuku stručnjake, te ubrzavanje i olakšavanje procesa odobravanja tehnoloških viza”. Međutim, skupina poziva države članice EU da preporuke implementiraju u nacionalno zakonodavstvo, umjesto da ostanu samo na papiru.

Not Optional ističe vrlo raznoliku regulatornu praksu unutar Europske unije kada je riječ o mogućnosti dodjele dionica zaposlenicima. Latvija, Estonija i Francuska imaju povoljna rješenja za startupove, dok se osnivači startupa u Njemačkoj, Španjolskoj i Belgiji još uvijek suočavaju s velikim barijerama kada pokušavaju koristiti dionice kako bi privukli ili zadržali stručnjake.

Iako su u Bruxellesu optimistični, upućeni izvori tvrde da neke države, poput Njemačke, nastoje razvodniti prijedlog. Konkretno, Njemačka prigovora zbog mogućnosti da se tvrtka osnuje za jedan dan, uz obrazloženje da provjere identiteta mogu potrajati duže. S obzirom na to da Velika Britanija, koja je donedavno bila članica EU, ima takvu mogućnost najmanje 10 godina, čini se da su njemačke primjedbe pretjerane.