Bespovratne potpore i prostori u SPINIT inkubatoru za 11 splitskih startupova

Bespovratna sredstva dodjeljuju se za sufinanciranje troška korištenja prostora i usluga Inkubatora za nove tehnologije SPINIT u sklopu objekta UNIST Tehnološki park d.o.o. Ugovori su dodijeljeni za 11 startupova

144
Spinit inkubator
U ime korisnika ugovora zahvalila se Ena Melvan, kazavši kako je ova poptpora pomogla njoj i njenim kolegama, u odluci da ne odu u inozemstvo, već da u Splitu razvijaju svoje projekte [izvor: Sveučilište u Splitu]

U “SPINIT Inkubatoru” Sveučilišta u Splitu u četvrtak, 18. ožujka, svečano su uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih potpora za poticanje startup poduzetništva, odobrenih u okviru Programa inkubacije i edukacije za razvoj poduzetništva i startupa visokotehnoloških industrija. Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava koje grad Split dodjeljuje preko Sveučilišta u Splitu kao poticaj za razvoj poduzetništva i promociju novih poduzetničkih ideja na području Dalmacije uručeni su predstavnicima 11 startupova.

Splitski startupovi su ovim ugovorima dobili na raspolaganje i prostore u zgradi “Inkubatora za nove tehnologije SPINIT”.

Projekt “Inkubator za nove tehnologije SPINIT” realiziran je u sklopu projekta Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu. Investicija je vrijedna 23 milijuna kuna, a više od 85 posto odnosno 19,83 milijuna kuna sufinacirano je bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije

Inkubator je otvoren u rujnu prošle godine. Prostire na površini većoj od 2500 četvornih metara. Raspolaže s 26 novih modularnih ureda, coworking prostorom s 45 radnih mjesta, s tri ureda za poduzetničke potporne institucije, uredom za akceleratorski program, laboratorijem s mnoštvom opreme, devet prostorija za sastanke, četiri kuhinje, pet društvenih prostorija, prostorom za rekreaciju i tri konferencijske dvorane.

Jedanaest dobitnika potpora

Mario Marević potporu je dobio za projekt Get Work, aplikaciju koja je posrednik između tražitelja i pružatelja usluga.

Zlatko Kovačić (DotYourSpot) pomaknuo je granice u ugostiteljstvu, glede cjenika i rezervacija, a Ena Melvan, kroz projekt Metabelly, pomaže u mršavljenju na temelju analize crijeva.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava uručen je i Nikoli Tandari za projekt WindWard, kao interaktivna platforma za nautičke klubove, projektu InfoSplitDrive i Marku Čupiću (InfoSplItDrive) za rješenje “pametnog” parkirnog mjesta te Milanu Grepi za projekt web-LAB koji prikazuje, s obzirom na lokaciju, sve plaže u blizini.

U Inkubatoru će nastaviti svoj projekt i Mario Damjanović koji projektom GLAMOS razvija LoRaWAN bežićnu mrežu i Tomislav Sesar za digitalizaciju fakultetskog poslovanja u Hrvatskoj kroz projekt VOLTING.

Od iznimne važnosti je ovaj poticaj i za Hrvoja Mihovilovića (Dok Pilot) koji je osmislio prvi uređaj predviđen za upotrebu na zapovjedničkim mostovima brodova, kao i za Jerka Mihanovića koji je 3D modeliranje razvio vlastite proizvode za trkaće i kolekcionarske automobile za brend Split Street Motorsports. Potporu je dobio i Jakša Vidović (fireBlock) koji je kreirao inovativni protupožarni sistem koji, kada detektira požar u prvim sekundama, aktivira protupožarni uređaj.

“Ovih 11 mladih ljudi su se prijavili na natječaj za sufinanciranje prostora. Imamo u pripremi još tri startupa koji se pripremaju za nastavak sufinanciranja, ali i nekoliko startupa koje će osnovati već postojeće tvrtke kao razvoj nekog dijela proizvoda”, rekao je Sven Gotovac, direktor Sveučilišnog tehnološkog parka.

Grad Split projekt će sufinancirati s oko milijun kuna godišnje.

“Split je motor razvoja na hrvatskom jugu. Ugostiteljstvo i turizam ne smiju biti jednake grane, moramo i proizvoditi. Ovo su iznimni, mladi pojedinci kojima omogućujemo nova radna mjesta na visokoj tehnološkoj razini”, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović.

Predstavljen projekt Tehnološkog parka na Dračevcu

U ime korisnika ugovora zahvalila se Ena Melvan, kazavši kako je ova poptpora pomogla njoj i njenim kolegama, u odluci da ne odu u inozemstvo, već da u Splitu razvijaju svoje projekte.

“Mogu reći u svoje ime i u ime drugih, u ovoj startnoj fazi je jako teško sam sebe isfinancirati. Htjela bih se zahvaliti i Sveučilištu što nam je izgradilo ovako lijepu zgradu, gradonačelniku što nam je dao priliku za poticaj da možemo koristiti ovu zgradu. Hvala Svenu Gotovcu koji je sve lijepo pripremio i pročelniku Brčiću i Županiji koji su organizirali Startup akademiju. Svima bih preporučila to iskustvo”, rekla je Ena Melvan.

Nakon uručenja Ugovora, Grad Split je predstavio projekt Tehnološkog parka Split na Dračevcu. Kako je iznio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Vlada i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijeli su odluku o dodijeli bespovratnih sredstava u iznosu od 105 milijuna kuna za realizaciju prve faze ovog projekta koji predstavlja “početak novog razvoja grada pod Marjanom koji svoju budućnost vidi u visokim tehnologijama”.