Projekt B Light: Bespovratne potpore za suradnju mađarskih i hrvatskih poduzetnika

HAMAG-BICRO u partnerstvu sa sedam hrvatskih i mađarskih županija nositelj je projekta pokrenutog u okviru Interreg programa u kojem je poduzetnicima na raspolaganju više od 55 mil. kuna

56
B Light Virovitica
Virovotica: Cilj projekta B Light je poticanje poslovne suradnje između malih i srednjih poduzeća koja djeluju na različitim stranama mađarsko-hrvatske granice

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici projekt B Light (Beneficiary Light Grant Scheme), shemu za dodjelu bespovratnih potpora za poduzetnike iz mađarsko-hrvatskog pograničnog područja. Projekt je pokrenut u okviru Interreg programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Cilj projekta B Light je poticanje poslovne suradnje između malih i srednjih poduzeća koja djeluju na različitim stranama mađarsko-hrvatske granice. Nositelj projekta i glavni korisnik financijskih sredstava je HAMAG-BICRO, a partneri su sedam županijskih razvojnih agencija iz Hrvatske i Mađarske.

Zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Boris Guina istaknuo je da agencija ima višegodišnje iskustvo u provedbi programa i projekata prekogranične suradnje u sektoru inovativnog poduzetništva te da je tvrtkama na raspolaganju više od 55 milijuna kuna za razvoj zajedničke tehnologije, usluga ili proizvoda.

Maksimalni udjel prihvatljivog sufinanciranog troška je 75 posto vrijednosti prijavljenog projekta. Korisnici koji prijavljuju projekt trebali bi, dakle, osigurati najmanje 25 posto potrebnih sredstava.

Predviđeno trajanje sufinanciranih projekata je šest do 18 mjeseci- Po pojedinačnom projektu mogu se prijaviti najmanje dva, a najviše četiri korisnika.

Dva selekcijska kruga

Projekti će se odabrati kroz dva selekcijska kruga. U prvom se predlaže koncept projekta (Light Concept), a zatim slijedi drugi krug u kojem se predstavlja razrađeni prijedlog projekta (Light Project Proposal).

Renato Vrebac, voditelj projekta iz HAMAG-BICRO-a, istaknuo je pak kako je ovo “prvi puta da su izravni korisnici poduzetnici iz mađarsko-hrvatskog pograničnog područja. Dodao je da se očekuje velika prolaznost prijavljenih projekata, a procjena je da će ih biti prihvaćeno oko osamdeset. Točan broj ovisit će o traženim iznosima.

Prvi krug natječaja za dostavu projektnih prijedloga (Light Concept) otvoren je početkom lipnja, a traje do 15. rujna. Poduzetnicima na raspolaganju 2,55 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon navedenog datuma podnošenje projektnih prijava odvijat će se kontinuirano, s najmanje dva evaluacijska roka na godinu.