Slovački startup Danubia NanoTech pobjednik PowerUpa u Krakowu

Pobjednici su predstavili rješenje za nadzor temperature zraka putem senzora na bazi grafena, smještenih na vrlo tankoj vrpci koja se može pričvrstiti na bilo koju nemetalnu površinu

u 6:59 Zadnja izmjena: 24.05.2019 u 7:34
66
Danubia NanoTech

Slovački startup Danubia NanoTech pobjednik je petog izdanja PowerUp natjecanja u organizaciji Innoenergyja održanog u u Krakowu. Natjecanje je okupilo 300 startupova iz 24 zemlje srednje i istočne Europe, a poobjednik je uz novčanu nagradu od 50.000 eura,dobio priliku sudjelovati u EIT InnoEnergy Highway akceleratoru.

Ovogodišnji pobjednici, startup Danubia NanoTech, predstavili su rješenje za nadzor temperature zraka putem senzora na bazi grafena, smještenih na vrlo tankoj vrpci koja se može pričvrstiti na bilo koju nemetalnu površinu. Riječ je o tehnologiji posebno korisnoj za produljenje trajanja EV baterija, kao i kapaciteta mrežnih baterija, a najviše koristi od ovog rješenja u budućnosti bi mogli imati proizvođači električnih automobila koji će njime značajno produljiti radni vijek baterija.

Prijavili smo se na ovo natjecanje jer smo tražili pametnog investitora kao što je InnoEnergy, koji ne pruža samo financijsko ulaganje, već kroz poslovni akcelerator i međunarodnu poslovnu mrežu pruža najbolju podršku u razvoju poslovanja. Uzbuđeni smo što ćemo uz pomoć ove nagrade lakše krenuti u smjeru komercijalizacije našeg proizvoda i njegove krajnje dorade prema potrebama tržišta”,  istaknuo je Patrik Krizansky, izvršni direktor Danubia NanoTech-a.

Drugo mjesto  i nagrada od 10. 000 eura pripala je startupu Atlant3D iz Latvije, koji su predstavili svestrani 3D pisač za izradu mikro i nanočipova te jedinstveno rješenje za značajno bržu i jeftiniju izradu prototipova mikro i nano uređaja.

Treće mjesto i 5. 000 eura osvojio je mađarski V-Chiller za razvoj revolucionarnog uređaja za hlađenje koji limenke pića ohladi u samo jednoj minuti, koristeći pritom ekološki prihvatljivo vakuumsko hlađenje uz minimalno trošenje energije i utjecaja na okoliš.

U finalu najvećeg europskog natjecanja iz područja održivog razvoja i energetike sudjelovalo je 14 startupova, pobjednika državnog finala Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Latvije, Litve, Estonije, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke i Hrvatske.

Hrvatski predstavnik predstavio financijsku platformu za energetske zadruge

Hrvatsku je predstavljao AMPnet, pobjednik državnog finala u organizaciji Invento Capital Partners, koji je predstavio white-label financijsku platformu za nove i postojeće energetske zadruge, koja rješava izazov s kojim se suočavaju zadruge – nedostatak kvalitetnog softvera za uključivanje klijenata, za financiranje obnovljivih izvora energije i za povezivanje s burzom električne energije.

“Iznimno smo zadovoljni organizacijom događaja, sve što smo trebali bilo je osigurano. Pobjednicima čestitamo, a svim sudionicima želimo puno sreće u daljnjem poslu”, izjavio je Mislav Javor iz AMPneta.

Ovogodišnje veliko finale održano je u Krakowu tijekom Impact’19, jednog od najvažnijih gospodarskih događaja srednje i istočne Europe. Stručni ocjenjivački žiri i njegov širi sastav sastojao se od investitora, predstavnika energetskog sektora, stručnjaka za čistu i održivu energiju te predstavnika medija.

“PowerUp natjecanje nije namijenjeno isključivo tvrtkama iz energetskog sektora, već je otvoreno za sve prijedloge i rješenja koji se odnose na mobilnost, cleantech, održivu energiju i pametne tehnologije. Ono što nas razlikuje od drugih sličnih natjecanja je što, osim novčane nagrade, sudionicima nudimo svesrdnu podršku te im prenosimo potrebno poduzetničko znanje i iskustvo kako bi svoje proizvode i usluge podigli na još veću razinu“, izjavio je Jakub Miler, izvršni direktor InnoEnergyja za središnju Europu.

Velikom finalu i državnim natjecanjima prethodio je dvodnevni bootcamp kojeg su vodili renomirani mentori iz sektora biznisa. Sudionici su kroz edukacijski program mogli testirati svoje poslovne modele, uskladiti ih s očekivanjima na tržištu, ali i poboljšati svoje prezentacijske vještine.

No, glavni motiv za sudjelovanje za mnoge je bila prilika da budu pozvani u prestižni Highway akcelerator, jedan od najvećih te vrste u Europi, a kroz koji Innoenergy nudi ulaganja u vrijednosti do 150.000 eura te tako pomaže preobraziti startupove iz ranih faza razvoja u uspješne poslovne tvrtke.

Nagrada Clean Air Challange estonskom Roofit.solaru

Po prvi puta u povijesti ovog natjecanja, uvedena je i Clean Air Challenge nagrada, kojom se nagrađuju tvrtke za doprinos u inicijativama i promišljanju zelenih tehnologija kojima se poboljšava kakvoća i kvaliteta zraka. Priznanje je uručeno Roofit.solaru, tvrtki iz Estonije koja je uvela novi tip solarnih panela, sastavljenih od uobičajenih krovnih materijala, obogaćenih fotonaponskim modulima.

Svim startupovima sudjelovanje u PowerUpu je omogućilo izravan kontakt s vodećim imenima iz energetskog sektora i industrije čiste energije. Neki od njih službeni su partneri natjecanja, a među njima su RAFAKO, D.TEK, ZSE Gripu i Enerjisa Enerji A.Ş., koji su i sami u potrazi za tehnologijama za potencijalna buduća ulaganja.