Socijalno vijeće za turizam traži nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta

Socijalno vijeće za turizam apelira na Vladu RH da hitno donese odluku o + 3 mjeseca potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima najviše pogođenima koronavirusom od lipnja nadalje, uz jednake mjere oslobođenja od poreza i doprinosa na iznos potpore

67
socijalno vijeće za turizam
[pixabay]

Socijalni partneri u turizmu – predstavnici HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma te sindikata u turizmu STUH-a i SIKD-a – na sjednici Socijalnog vijeća za turizam u četvrtak raspravljali su o stanju u turističkom sektoru i potrebnim novim rješenjima nakon isteka aktualnih mjera Vlade RH.

Socijalno vijeće za turizam dalo je podršku Vladi za sve što je učinjeno do sada, no za očuvanje radnih mjesta u turizmu potpore se moraju nastaviti. Iako je najteže pogođen korona krizom u ovoj godini, Vijeće vjeruje da turizam ima potencijal za pokretanje i značajan utjecaj na oporavak cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kroz svoje multiplikativne efekte. Upravo zato vrijedi očuvati radna mjesta i poslovne sustave u turizmu i nužno je turizmu dati podršku. Stoga Socijalno vijeće za turizam apelira na Vladu RH da hitno donese odluku o + 3 mjeseca potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima najviše pogođenima koronavirusom u iznosu od 4000 kn od lipnja nadalje, poslovnim subjektima čiji je pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu 50 posto ili više uz jednake mjere oslobođenja od poreza i doprinosa na iznos potpore.

“Nastavak potpora za plaće radnika ključna je mjera za očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti do početka naredne turističke godine. Sasvim je izvjesno da će se turizam oporaviti te da su educirani i stalni radnici ključ njegova uspjeha. No, lipanj je pred vratima i u velikoj su neizvjesnosti i poslodavci i radnici u turizmu te hitno treba donijeti nove odluke“, istaknula je Natali Komen Bujas, direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Cijeneći brzu reakciju Vlade i usvojene izmjene mjere Stalni sezonac kroz mogućnost produljenja perioda produženog mirovinskog osiguranja, ovime apeliramo za dodatnu podršku. Predlažemo da se što prije donesu nove odluke i omogući moratorij ili odgoda ugovorenih obveza koje zbog izvanrednih okolnosti nije moguće ispuniti, a koje se nisu mogle predvidjeti niti su nastale krivnjom stalnih sezonaca ili poslodavaca. Kao socijalni partneri ukazali smo odmah s početkom korona krize na potrebu prilagodbe ove mjere, prvenstveno na način da se smanji obveza angažmana stalnih sezonaca u ovoj godini (manje od 6 mjeseci). Sada je sasvim izvjesno da će ova turistička sezona biti puno kraća nego li je uobičajeno i da poslodavci neće moći ispuniti 6 mjeseci rada za stalne sezonce. Stoga je potrebno omogućiti smanjenje ove obveze ili odgodu iste na iduću godinu tj. dok se ne steknu uvjeti za zapošljavanje, a poslodavci će kao i do sada prve zaposliti upravo stalne sezonce.

“Stalni sezonci su za poslodavce u turizmu jednako važni kao i svi stalni radnici te nam je važno za njih omogućiti jednake mjere zaštite kako u očuvanju stabilnosti radnih odnosa, tako i socijalne zaštite kroz garantiranu naknadu za vrijeme dok ne rade. To nam je zajednički interes i cilj za koji vjerujemo da će se donijeti potrebna rješenja u smjeru omogućavanja ispunjavanja i zadržavanja ugovornih obveza, te najvažnije zadržavanja svih stalnih radnika“, izjavila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Zaključno je Eduard Andrić, predsjednik Socijalnog vijeća za turizam i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske naglasio: “Suočeni sa teškim udarom korona virusa na djelatnost turizma i ugostiteljstva kao temeljne pokretačke snage hrvatskog gospodarstva, pozivamo Vladu RH da i nadalje nastavi sa provođenjem mjera potpore za turizam kako bi se zadržali svi pozitivni učinci dosadašnjih mjera koje su sačuvale tisuće radnih mjesta i omogućile uključivanje radnika u početak turističke sezone koja je i nadalje upitna jer ne ovisi o nama i vrijednim rukama naših turističkih radnika. Kao socijalni partneri, zajedno sa Hrvatskom udrugom poslodavaca-Udrugom ugostiteljstva i turizma, nastavit ćemo pregovore oko prilagođavanja nacionalnog – granskog kolektivnog ugovora i svih kolektivnih ugovora sa poslodavcima kako bi aktivno utjecali na daljnji oporavak i održivost djelatnosti u periodu koji nam dolazi , a koji oporavak isključivo ovisi o radnicima i njihovim radnim mjestima koja i nadalje nikako ne bi smjela doći u pitanje.“

Turističkom sektoru mora se pružiti podrška kako bi se premostio period do sljedeće turističke godine, što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća do proljeća 2021. i donošenjem mjera za očuvanje poslovanja turističkih tvrtki smanjenjem stope PDV-a i parafiskalnih nameta, zaključilo je također Socijalno vijeće turizam.