HUP: Ukidanje COVID-19 zajmova nije poticajna ni ohrabrujuća poruka

Kriza izazvana COVID-19 pandemijom tek je započela, stoga poruka sektoru malih i srednjih poduzetnika, koji čine više od 99 posto domaćeg gospodarstva, da se mjere za osiguranje opstanka poslovanja već ukidaju nije ni poticajna ni ohrabrujuća

294
Ukidanje COVID-19 zajmova

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na neočekivano zatvaranje prijava na COVID zajam HAMAG BICRO-a i pozvala Vladu da uzme u obzir sve zahtjeve koji su zaprimljeni 5. svibnja, osigura dodatna sredstva i objavi detaljne informacije o provedenom natječaju, jer su mikro i mali poduzetnici najugroženiji u sadašnjoj krizi.

Kriza izazvana COVID-19 pandemijom tek je započela, upozorava HUP, stoga poruka sektoru malih i srednjih poduzetnika, koji čine više od 99 posto domaćeg gospodarstva, da se mjere za osiguranje opstanka poslovanja već ukidaju svakako nije poticajna ni ohrabrujuća.

HAMAG-BICRO je, naime, u utorak objavio da su prijave za COVID-19 zajmove za obrtna sredstva zaključene. U objavi se navodi da je HAMAG-BICRO uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom među prvima aktivirao provedbu mjera u okviru paketa pomoći hrvatskom gospodarstvu te da je u samo mjesec dana zaprimljeno dvostruko više zahtjeva nego ciijele protekle godine.

Odluka o zaključenju prijava za COVID-19 zajmove za obrtna sredstva iznenadila je poduzetnike, tim više što su HUP i HANAG-BICRO samo dan ranije, u ponedjeljak, održali webinar na temu “Mjere HAMAG-BiCRO  za pomoć poduzetnicima” na kojem se govorilo io COVID-19 zajmovima za obrtna sredstva. Ali zaključivanje prijava odnosno ukidanje COVID-19 zajmova nije bilo spomenuto.

>>Što biste trebali znati o HAMAG-BICRO zajmovima za obrtna sredstva

Zbog toga iz HUP-a poručuju da su zatečeni iznenadnim prestankom zaprimanja zahtjeva za COVID-19 natječaje, “Slijedom toga uputili smo zahtjev Vladi i nadamo se kako će žurno reagirati”, kazao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

Poduzetnici će tek osjetiti posljedice pandemije

U HUP-u su pozdravili odluku Vlade o povećanju zajmova za dodatnih 45 milijuna eura, ali upozoravaju kako će velik broj poduzetnika tek osjetiti posljedice pandemije, posebno sektor proizvodnje i prerađivačke industrije, kao i sve projektno orijentirane djelatnosti koje su tokom ožujka i travnja izvršavali ranije ugovorene narudžbe, a one su sada izostale.

Zato smatraju kako je za ponovno pokretanje poduzetništva, posebno mikro i malog, ključno osigurati održavanje likvidnosti jer je riječ o poduzećima i obrtima koji nemaju značajnije zalihe likvidnih sredstava s obzirom na to da imaju manji volumen poslovanja i niže profitne marže.

U HUP-u se nadaju se kako će Vlada udovoljiti zahtjevima, povećati alokaciju i transparentno objaviti kolika je vrijednost zaprimljenih zahtjeva, kao i okvirni datum kada su zahtjevi dosegli sto posto alokacije, kako bi poduzetnici imali detaljne i transparentne informacije za svoje poslovne odluke.

Bez COVID-19 zajmova prijeti gašenje velikog broja mikro poduzetnika

COVID-19 zajam je trenutno jedini alat koji priječi da veliki broj mikro poduzetnika ne prestane poslovati. Za neke je nažalost već kasno – nekoliko mojih klijenata je otpustilo sve djelatnike te je pitanje hoće li uopće nastaviti s poslovanjem. Brzo ukidanje predmetne linije zajma nakon svega dvadeset dana onemogućilo je mnoge tvrtke da se prijave jer su bile pred završetkom Godišnjeg financijskog izvještaja za 2019. Sada poduzetnici ne mogu nikako doći do sredstava isplatu plaća, zbog čega će uskoro doći do dodatnih masovnih otpuštanja. Izostanak likvidnih sredstava rezultat je nemogućnosti sklapanja novih poslova, ali istovremeno i posljedica nemogućnosti naplate već odrađenog posla. Bez dostupnih zajmova s povoljnim kamata poduzetnici iz tog kruga neće moći izaći”, upozorio je stručnjak za potpore i EU fondove Antonio Erceg iz Boost d.o.o.

Iz HAMAG-BICRO-a pak poručuju kako su poduzetnicima, u okviru aktualnog programskog razdoblja (2014.-2020.), na raspolaganju četiri otvorena natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava te postojeći programi financirani iz ESI fondova koji su dodatno prilagođeni snižavanjem kamatnih stopa, povećanjem alokacija te uvođenjem moratorija na otplatu duga na sve prethodno odobrene zajmove. A subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru dostupan je i mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva u iznosu do 25.000 eura, uz kamatnu stopu od 0,5 posto.