Ponovo se zaprimaju zahtjevi za ESIF mikro zajmove za obrtna sredstva

Cilj ovog financijskog instrumenta je povećati dostupnost zajmova mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja

45
ESIF mikro zajam
[Image by Alexa from Pixabay]

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) od petka, 14. listopada, ponovno zaprima zahtjeve poduzetnika za odobravanje zajmova prema programu ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva, koji se daju uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto. Zahtjevi se zaprimaju isključivo putem on-line obrasca na službenim internetskim stranicama Agencije, na kojima je objavljen i popis dokumentacije potrebne za prijavu.

Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima za  financiranje troškova poput nabave sirovina i materijala, pripreme proizvodnje, režijskih troškova, troškova zaposlenih i zakupa poslovnog prostora, uz povoljnije uvjete.

Maksimalni iznos zajma je 25.000 eura, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto, s rokom otplate od jedne do tri godine uključujući poček.

Cilj ovog financijskog instrumenta je povećati dostupnost zajmova mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja. Do sada je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) isplatila 114,12 milijuna kuna za ESIF mikro zajmove za obrtna sredstva osiguravajući tako poduzetnicima financijska sredstva za troškove poslovanja.

Inicijalna alokacija namijenjena ovom programu iskorištena je u svibnju 2020. te je zaprimanje novih zahtjeva bilo privremeno zaustavljeno. Novi plasmani odobravaju se iz sredstava osiguranih povratom prethodno odobrenih i otplaćenih zajmova, a taj financijski instrument vrijedit će do iskorištenja sredstava, najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.