Primorac: Nemamo razloga za optimizam oko gospodarskog rasta

Ako naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri završe u recesiji, a to se može na neki način iščitati iz podataka, Hrvatska tu neće moći biti imuna, rekao je ministar financija Marko Primorac

24
Ministar financija Marko Primorac [Izvor: HTV / screenshot]

Može li se inflacija zauzdati i može li se unatoč usporavanju gospodarstva izbjeći globalna recesija ključno j pitanje o kojem se razgovara na godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu. Na zasjedanju sudjeluje i ministar financija Marko Primorac.

Prema procjeni stručnjaka MMF-a koji su u petak održali konferenciju koja se tiče Europe, inflacija će u 2023. postojano opadati, ali ipak daleko ispod ciljeva Europske središnje banke. Predviđa se da će za razvijena europska gospodarstva inflacija u 2023. biti oko 6 posto, a za zemlje u razvoju, među koje spada i Hrvatska, oko 12 posto, izvijestila je dopisnica HTV-a Branka Slavica.

“Inflatorni pritisci u svijetu rastu i to smo mogli čuti na nekoliko sastanaka na kojima smo bili s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a. Činjenica je da, ako govorimo o sljedećoj godini, nemamo baš razloga za optimizam u pogledu gospodarskog rasta gdje se očekuje značajno usporavanje, pa se čak predviđa da će jedna trećina država završiti u recesiji. To nije nešto što nas veseli. Činjenica je da ako naši najznačajniji vanjskotrgovinski partneri završe u recesiji, a to se može na neki način iščitati iz podataka, Hrvatska tu neće moći biti imuna”, rekao je Primorac o rastu inflacije u razgovoru s Brankom Slavicom.

“Što se tiče paketa mjera, očekujemo kako se približavamo kraju godine, značajnije usporavanje inflacije. Dio mjera stupio je na snagu u listopadu, tako da očekujemo da će se inflacija prema kraju godine smanjiti i nekakva prosječna stopa bi, prema našim ocjenama, trebala biti oko deset posto. Sljedeće godine trebala bi biti značajno manja”, dodao je Primorac.

Ministar financija komentirao je i činjenicu da MMF Hrvatskoj predviđa dobre rezultate rasta i u ovoj i u sljedećoj godini, ali i hoće li Hrvatska upasti u kategoriju “zemlje tehničke recesije” u idućoj godini.

“Očekujemo usporavanje gospodarske aktivnosti. U odnosu na projekcije MMF-a, kada govorimo o sljedećoj godini mi smo nešto konzervativniji. Naša procjena stope rasta je 0,7 posto, što znači da očekujemo značajno usporavanje. Međutim, mislim da imamo dovoljno razloga da vjerujemo kako Hrvatska ipak neće ući u recesiju. Imamo značajna sredstva i iz EU-a i kroz provođenje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti provodimo značajne reforme i investicije koje bi se svakako trebale pozitivno odraziti na gospodarski rast”, zaključio je ministar Primorac.