Fil Rouge Capital investirao više od 14 mil. eura u 82 različite kompanije

Fond je osnovan s primarnim ciljem da investira u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke, u hrvatskom poduzetničkom ekosustavu.

70
Fil Rouge Capital

Od početka rada u srpnju 2019. godine investicijski fond rizičnog kapitala Fil Rouge Capital investirao je više od 14 milijuna eura u 82 različite kompanije kroz 98 pojedinačnih rundi investicija. Time su, podržali planove i snove 150 osnivača tih kompanija.

Fond je osnovan s primarnim ciljem da investira u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke, u hrvatskom poduzetničkom ekosustavu. Usmjereni su na inovativne startup tvrtke čije polje djelovanja uključuje software, fintech, marketplace, proizvodnju, hardware, IoT i logistiku. Do kraja 2023, cilj Fonda je investirati u 250 tvrtki sa sjedištem u Hrvatskoj.

Iz Fonda poručuju kako su “usprkos globalnoj pandemiji u godini iza nas i okolnostima koje su nas prisilile na rad od kuće, uz kontinuiranu neizvjesnost koja se provlačila kroz sve industrije tijekom godine”, nastavili svoju misiju investiranja u kompanije u ranom razvojnom statusu i osnivače iz Hrvatske.

“Ponosni smo što smo i ove godine nastavili biti pioniri koji omogućavaju razvoj novih ideja i disruptivnih talenata. Uz njihovu pomoć će se uobličiti priče za nove generacije, a Hrvatska staviti na svjetsku pozornicu tech scene”, navodi se u priopćenju.

Tri investicijska modela

Fil Rouge Capital u startupe investira kroz tri modela:

 • Startup School: za startupe u najranijoj fazi razvoja, Fil Rouge Capital je u potrazi za
  ambicioznim poduzetnicima sa sjajnim poduzetničkim idejama. Osigurano im je
  10,000 eura investicije te podrška i mentoriranje kako bi svoje ideje pretvorili u održivi proizvod.
 • Akceleratorski program: za one startupe koji već imaju minimalni održivi proizvod i
  žele ubrzati svoj razvoj, Fond pruža podršku, mentoriranje i investiciju do
  50,000 eura.
 • Venture capital: za startupe u kasnijoj fazi razvoja koji su spremni za širenje i rast
  poslovanja, Fil Rouge Capital omogućava podršku, investiciju do 1.500.000 EUR i
  dodatne investicijske runde.

Kako bi potkrijepili navode u uspješnom radu pobrojali su i statističke podatke o svom radu u prošloj godini:

 • Fil Rouge Capital je uspješno implementirao drugi i treći akceleratorski program koji su se održali u potpunosti putem virtualnih kanala
 • više od 70 akreditiranih svjetskih investitora aktivno je sudjelovalo na dva “Demo Day” eventa pri čemu su kumulativno raspolagali s više od 14 milijardi eura namijenjenih potencijalnim investicijama.

U okviru ljetnog i zimskog akceleratorskog programa održano je 15 seminara i 20 radionica te više od 200 sati konzultacija s mentorima (“mentor office hours”).

U programima je sudjelovalo 35 međunarodnih mentora koji u sklopu akceleratorskog programa mentorirali osnivače, a rezultat su 34 diplomirana osnivača nakon akceleratorskih programa.

Iz Fil Rouge Capitala poručuju da u 2021. nastavljaju “istim tempom” kako bi dodatno osnažili svoj portfelj.

>>Hrvatski startup spaja digitalne agencije i klijente

>>Tvrtka Sendbee nova je investicija fonda Fil Rouge Capital

>>Fil Rouge Capital investirao 1,5 mil. kuna u hrvatski startup Spotsie