Fil Rouge Capital uložio 470.000 eura u startup Lebesgue

Lebesgue je tim matematičara i stručnjaka za online oglašavanje koji razvijaju vlastite matematičke modele koji rast tvrtke čine skalabilnim i profitabilnim te pomaže startupovima u razvoju

135
lebesgue

Lebesgue, hrvatski startup koji kreira visoko efikasna softverska rješenja utemeljena na matematici i umjetnoj inteligenciji u području online oglašavanja, dobio je financijsku injekciju od 470 tisuća eura. Ulagač je hrvatski investicijski fond rizičnog kapitala (Venture Capital – VC) Fil Rouge Capital.

Startup Lebesgue, nazvan po francuskom matematičaru Henriju Lebesgueu (1875. – 1941.) koji je poznat po teoriji integracije, pokrenula je 2018. skupina inovativnih inženjera s iskustvom u online oglašavanju na čelu s Josipom Begićem, bivšim Head of Growth u više kompanija koje su praćene VC investicijama.

Growth Hacking je set marketinško-prodajnih vještina usmjeren na povećanje prodaje i učinkovitosti oglašavanja. Fokus je na analizi posjećenosti weba, SEO i content, a Lebesgue za obradu tih podataka koristi umjetnu inteligenciju i vlastite matematičke modele.

Matematičkim modelima do skalabilnosti i profitabilnosti

Fokusirani su na izgradnju matematičkih modela koji rast tvrtke čine skalabilnim i profitabilnim te na pomaganja startupovima u analizi i poboljšanju privlačenja i zadržavanja korisnika, u povećanju vrijednosti proizvoda (LTV) i prosječne vrijednosti online narudžbe (AOV). Koristeći Lebesgueova softverska rješenja kompanije dobivaju pregled svoje oglašivačke učinkovitosti temeljem glavnih metrika, uz personalizirane savjete za poboljšanje trenutnih i budućih rezultata.

Korisnici su im kompanije koje se bave e-trgovinom, neovisno o obujmu vlastitog poslovanja. Takve kompanije postigle su značajan rast internet prodaje ( do +320%) i veću efikasnost oglašavanja (do 70% niža cijena akvizicije korisnika). Među najistaknutijim korisnicima Lebesgue ističe Dropps – jednu od najbrže rastućih američkih kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom ekoloških sredstava za pranje i čišćenje.

>>Ekološki brend Pero čišćenju dodaje zabavu, ironiju i smijeh

“Josipovo iskustvo osnova je kvaliteta Lebesguea. Znanstveni pristup growth hackingu je ono što nas je privuklo. Svjesni smo problema tržišta online oglašavanja i metrike koja se prati, a Lebesgue ekipa rješava upravo te probleme. Sretni smo što smo dio njihovog puta jer su velike stvari pred njima”, objasnio je razloge ulaganja u Lebesgue Stevica Kuharski, Principal pri Fil Rouge Capitalu.

Personalizirani savjeti za kompanije

Josip Begić je pak objasnio je Lebesgueovu viziju: “Kada sam osnovao Lebesgue, radio sam s američkim kompanijama u njihovim ranim fazama rasta. Kombinirajući svoju obrazovnu pozadinu u matematici s iskustvom u online oglašavanju, uspio sam maksimizirati vrijednost njihovog poslovanja uz održiv i dugoročan rast. Nakon što sam shvatio koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju kompanije u e-trgovini, odlučio sam kreirati jedinstveno softversko rješenje dostupno svima, neovisno o obujmu poslovanja.

Krajnji cilj je omogućiti korisnicima korištenje vlastitih podataka u svoju korist, što je ključan korak za daljini napredak. Međutim, sam pregled podataka nije dovoljan ako ne znate što s tim podacima napraviti i koje zaključke izvući. Postoji puno kompanija koje nude softver za analitiku, ali ne govore svojim korisnicima što dalje, što napraviti kada njihovi oglasi ne postižu željene rezultate. Naši personalizirani savjeti omogućit će im da u potpunosti iskoriste i razumiju svoje podatke vezane uz online oglašavanje i poboljšaju trenutne rezultate”.

>>Peekator: Spremni smo i želimo se nadmetati na britanskom tržištu

U ime tima Begić se zahvalio Fil Rouge Capitalu što je prepoznao njihove temeljne vrijednosti i odlučio ih poduprijeti u ostvarenju svojih ciljeva.

“Svakodnevno radimo na usavršavanju našeg softvera i zadovoljstvu korisnika te vjerujemo u nastavak našeg dosadašnjeg eksponencijalnog rasta”, poručio je Josip Begić.


Henri Lebesgue (1875. – 1941.) je francuski matematičar poznat po teoriji integracije. Lebesgue je generalizirao koncept integracije iz 17. stoljeća – izračun područja između osi i krivulje definirane funkcijom za tu os.