Goranski poduzetnici nisu iskoristili ni pola raspoloživih potpora

Ugovori o potporama uručeni su dvadeset i troje obrtnika različitih profila. Nažalost, od predviđenih sredstava podijeljeno je manje od polovine - samo 146 tisuća eura od raspoloživih 400 tisuća

40
Gorski kotar

U Delnicama su uručena 23 ugovora namijenjena malim poduzetnicima s područja Gorskog kotara. Nažalost, od predviđenih sredstava podijeljeno je manje od polovine – dodijeljeno je 146 tisuća eura od predviđenih 400 tisuća, što pokazuje poduzetničku i demografsku sliku Gorskoga kotara.

Ugovori o potporama uručeni su dvadeset i troje obrtnika različitih profila, od inženjera softvera do drvoprerađivača, trgovaca i turističkih djelatnika. Prilikom selekcijskog procesa prednost su imali poduzetnici početnici, žene poduzetnice, mladi poduzetnici, mikro poduzetnici te područje ulaganje (Gorski kotar i otoci), a prema kriterijima bodovanja, ovisno o pojedinoj mjeri.

Sredstva se dodjeljuju u okviru Programa mjera za razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022. – 2025. za što je u ovoj godini osigurano 827.084,97 eura, od čega je za Gorski kotar namijenjeno 400.000 eura. S obzirom da nije iskorištena ni polovica raspoloživog iznosa, iz Delnica je upućen još jedan poziv poduzetnicima da zatraže potpore.

“To su sredstva koja su osigurana u proračunu u znatno većem iznosu nego što je bio interes u ovom prvom valu. Ovom prilikom ćemo dodijeliti ugovore za 23 poduzetnika s područja Gorskog kotara. Sredstava je još ostalo, pa je ovo prilika da pozovemo sve one koji eventualno nisu stigli ili nisu bili upoznati s pozivom da se jave i u narednom periodu. Otprilike, pola sredstava koja su osigurana za poticanje poduzetništva je namijenjeno za područje Gorskog kotara, oko 400 tisuća eura. Danas ćemo potpisati ugovore u vrijednosti 146 tisuća eura, tako da još ima prostora za one koji se žele javiti”, rekao je Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana.

“Osim što ćete sredstva utrošiti onako kako najbolje znate, za vlastite potrebe, pozivam da se javljate i u narednom periodu. Pozivi će biti redovno raspisivani i u narednim godinama. Učinimo zajedno da se unaprijedi poduzetništvo u Gorskom Kotaru, na ovom ruralnom prostoru koji je najpotrebitije područje Županije”, dodao je Mamula.

“Bavim se čišćenjem kuća za najam, znači turizmom. Sva sredstva koje sam dobila od Županije ću iskoristiti za aparate koje su mi potrebni za rad. Trenutno radim sama, ali razmišljam u skoroj budućnosti zaposliti još curu, dvije, tri. Gorski kotar je sad procvao i stvarno je traženo. Moje mogućnosti su za sada tri do četiri klijenta tjedno”, rekla je Elvira Salopek, poduzetnica iz Ravne Gore.

“Ulaganje u poduzetništvo je uvijek dobra investicija jer se to najčešće vrati u brzom roku. Poduzetnici, pogotovo na području Gorskog kotara, su neizostavan i nužan dio razvoja svake zajednice, prije svega jer zapošljavate naše ljude, stvarate nove vrijednosti i vjerujte. itekako smo svjesni da ste vrlo važna karika u svakom gradu i općini. Drago mi je da ste u ovako velikom broju, voljela bih da se sva sredstva dodijele i utroše, jer bi to značilo da je potporu mogao istvariti svaki poduzetnik koji se javio i zadovoljio uvjete natječaja. Svima čestitam na ugovorima i vjerujem da će svaki euro biti uložen u razvoj novih aktivnosti”, rekla je Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica.

Dodijeljena sredstva namijenjena su razvoju gospodarstva u post-COVID razdoblju i jačanju mikroregija PGŽ. Poduzetnicima se omogućuje i olakšava primjena novih suvremenijih tehnologija koje će doprinositi povećanju produktivnosti i prepoznatljivosti, realizaciji kvalitetnijih proizvoda i boljem iskorištavanju resursa te poticanju energetske učinkovitosti kod svih prihvatljivih sektora djelatnosti. Tako se pomaže novoosnovanim tvrtkama i obrtima u početcima njihova poslovanja, kako bi se potaknula konkurentnost poduzetnika na ruralnim područjima Županije, prvenstveno s područja Gorskog kotara i otoka.