Indijski startup za digitalna plaćanja kroz IPO cilja prikupiti 2,2 mlrd USD

Indijski startup Paytm koji razvija rješenja za digitalna plaćanja planira kroz inicijalnu javnu ponudu dionica prikupiti do 166 mlrd rupija (2,22 mlrd dolara), navodi se u prospektu za koji je zatraženo odobrenje od indijskog regulatora tržišta kapitala

23

Indijski startup Paytm koji razvija rješenja za digitalna plaćanja planira kroz inicijalnu javnu ponudu dionica prikupiti do 166 milijardi rupija (2,22 milijarde dolara), navodi se u prospektu za koji je zatraženo odobrenje od indijskog regulatora tržišta kapitala.

Uz dionice vrijedne 83 milijarde rupija namijenjene novim dioničarima, Paytm će postojećim dioničarima ponuditi dionice u vrijednosti dodatnih 83 milijarde rupija. Među postojećim dioničarima su japanski SoftBank, kineska Ant Groupa i Berkshire Hathaway.

Tvrtka sa sjedištem u Noidi najavila je da će prihod od IPO-a koristiti za rast i jačanje svog ekosustava plaćanja, kao i za ulaganje u nove poslovne inicijative, akvizicije i partnerstva.

Paytm je pokrenut 2009. godine kao platforma koja je Indijancima omogućavala plaćanje računa i mobilnih telekomunikacijskih usluga. Deset godina kasnije startup je postao sveprisutan u indijskom prostoru digitalnih plaćanja: milijuni Indijaca koristi njegove usluge za plaćanje račune za komunalne usluge, namirnica, nadoplatu bonova za mobitele, kupnju ulaznica za kino i druga događanja… Paytm je također potpuno licencirana digitalna banka i nudi usluge osiguranja, upravljanja privatnom imovinom, kao i usluge u oblaku i druge komercijalne usluge.

No, Paytm je suočen s veliki pritiskom konkurenata koji raspolažu s velikim kapitalom poput Google Paya, Walmartovog PhonePea i Facebooka WhatsApp servisa koji korisnicima omogućuje slanje novca putem aplikacije. Paytm navodi da je 31. ožujka imao oko 333 milijuna korisnika.

U fiskalnoj godini koja je završila 31. ožujka, tvrtka One97 Communications, koja je vlasnik Paytma, zabilježila je gubitak od 16,96 milijardi rupija. To je malo poboljšanje u odnosu na 28,42 milijarde rupija gubitka iz prethodne godine. Prema prospektu, prihod je opao za gotovo 15 posto, na 28,02 milijarde rupija.

Paytm nije jedini indijski tehnološki startup koji će uskoro izaći na burzu. Tvrtka za dostavu hrane Zomato prijavila se za IPO početkom ove godine, dok u medijima se špekulira da o tome razmišljaju tvrtka Ola i gigant e-trgovine Flipkart.

Jedan investitor rizičnog kapitala već je ranije prognozirao da će 2021. biti početak nove ere za indijski startup ekosustav zbog niza IPO-a koji će se desiti.