Norveška razvojna banka nudi bespovratne potpore hrvatskim poduzetnicima

Hrvatskim poduzetnicima u okviru programa na raspolaganju je gotovo 20 milijuna eura za razvoj inovacija u Zelenoj industriji te djelatnostima veznima uz more, pomorstvo, "mali" turizam i slično

343
Innovation Norway

Innovation Norway, norveška razvojna banka, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom online konferencijom predstavio je program Razvoj poslovanja i inovacija (Business Development and Innovation Croatia) kroz koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Hrvatskim poduzetnicima u okviru programa na raspolaganju je gotovo 20 milijuna eura.

Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Fokusiran je na dvije sastavnice: prva su Inovacije u zelenoj industriji (prerađivačka industrija), a druga je Plavi rast koji potiče razvoj poslovanja i inovacija u djelatnostima veznima uz more, pomorstvo, “mali” turizam i slično.

Opći cilj programa je smanjenje ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Potiču se ulaganja u nove tehnologije, proizvode, usluge i procese, smanjenje emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari u zrak, vodu i tlo, zatim smanjenje potrošnje energije i goriva, sakupljanje i ponovno korištenje otpada te uspostava novih radnih mjesta i nastavak poslovanja u odabranim područjima.

Program također pruža hrvatskim tvrtkama priliku da uspostave snažne veze s norveškim kompanijama, sveučilištima i istraživačkim i razvojnim centrima kroz razmjenu znanja i najbolje prakse.

Na konferenciju se prijavilo više od 300 zainteresiranih poduzetnika.

Prijave do 15. studenoga

Tvrtke koje se mogu prijaviti moraju biti u većinskom privatnom vlasništvu (do 25% javnog vlasništva ) te biti registrirane 3 godine za shemu individualnih projekata (Individual Project scheme) i jednu godinu za shemu malih potpora (Small grant scheme).

Potpore iz ovog Programa su podijeljene u dva dijela. Prvi dio se odnosi na sheme individualnih projekata fokusiranih na Inovacije zelene industrije u iznosu od 8,56 milijuna eura te Plavi rast u iznosu 7,5 milijuna eura. Pojedinačni iznosi bespovratnih sredstava za djelomično financiranje koje poduzeća mogu dobiti su od 200 tisuća do 1,5 milijuna eura.

Drugi dio Programa namijenjen je djelomičnom financiranju projekata malih i srednjih poduzeća i dodjeljuje se putem sheme malih grantova u pojedinačnim iznosima od 50.000 do 200.000 eura. Za svaku komponentu programa – Inovacije zelene industrije i Plavi rast – na raspolaganju je po 1,5 milijuna eura.

Prijave su otvorene do 15. studenoga ove godine, a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021. godine.

“Innovation Norway je u potpunosti odgovoran za provedbu Programa i djeluje bez ikakvog posredovanja institucija Republike Hrvatske. Postupak prijave je jednostavan, sve se obavlja putem interneta, a konačnu odluku o financijskoj potpori (bespovratnim sredstvima) donosi Kreditni odbor Innovation Norway u Oslu. Program se fokusira na inovativne tehnologije, rješenja i proizvode, tako da se nadam da će proizvodna industrija, općenito, iskoristiti ovu priliku za unapređenje razine tehnologije”, izjavila je Anne Lise Rognlidalen, direktorica programa Innovation Norway.

Regionalni informativni susreti

U prvom dijelu srpnja zagrebački ured Innovation Norway organizirat će i Regionalne informativne susrete za potencijalne prijavitelje u gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske.

U partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, informativni susreti održat će se u Osijeku (7.7.2020.), Slavonskom Brodu (8.7.2020.), Varaždinu (9.7.2020.), Bjelovaru (14.7.2020.) i Karlovcu (15.7.2020).

Za ove susrete poduzetnici se mogu prijaviti putem linka.

Susreti će se održavati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Broj sudionika je ograničen, a potvrda o sudjelovanju prijavljenima će biti dostavljena naknadno. Radni jezik je engleski.

Nakon ljetnih odmora, Innovation Norway organizirat će Regionalne informativne susrete i u jadranskom dijelu Hrvatske.

Više informacija kao i detaljne upute za prijave poduzetnika na natječaj, te prijavni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici projekata.