Milijun kuna potpora za poduzetnike i obrtnike Bjelovarsko-bilogorske županije

Sedamdeset osmorici korisnika, poduzetncima i obrtncima iz Bjelovarsko-bilogorske županije, dodjeljeno je ukupno milijun kuna potpora za nabavu strojeva i opremete za sufinanciranje sudjelovanja na sajmovima

82
potpore za poduzetnike
Jakov Čorić (HGK), župan Damir Bajs i Goran Grgić (HOK) / Izvor: Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je u petak, 3. siječnja, ugovore s korisnicima županijskih mjera potpora za gospodarstvo, poduzetništvo i obrtništvo u ukupnom iznosu od milijun kuna.

Riječ je o ukupno 78 korisnika potpora za poduzetnike koji su se javili na županijske javne pozive raspisane kroz dvije od ukupno sedam mjera koje Županija provodi u dogovoru s HGK-Županijskom komorom Bjelovar i Obrtničkom komorom Bjelovarsko-bilogorske županije: za nabavu strojeva i opreme te sufinanciranje nastupa na sajmovima kako bi se poduzetnicima olakšala prezentacija njihovih proizvoda.

Župan Damir Bajs istaknuo je da je u 2019. Županija kroz svih sedam potpora za gospodarstvo izdvojila 1,5 milijuna kuna, što premašuje ukupan iznos općinskih i gradskih potpora na području županije. Dodao je kako su jednako važne velike, male I srednje tvrtke, a posebice obrti.

“Nije lako u ovo vrijeme raditi, neovisno što je bitno bolje nego prije, i svaka potpora od strane Države, resornih ministarstava, Europske unije sigurno je dobrodošla”, poručio je Bajs.

U okviru Javnog poziva za prijavu projekata “Potpora za nabavku strojeva i opreme“ potpisani su ugovori sa 62 korisnika ukupne vrijednosti 930 tisuća kuna. Za 19 zahtjeva koji se odnose na proizvodne djelatnosti odobrene su potpore u iznosu od 350 tisuća kuna, a za 43 obrtnička zahtjeva odobreno je 580 tisuća kuna.
Bjelovarsko-bilogorska županija nabavu strojeva i opreme sufinancira do 50 posto, a intenzitet potpore je od 2.500,00 do 25.000,00 kuna.

Investicije u dugotrajnu imovinu veće za milijardu kuna

Predsjednik HGK-Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić istaknuo je da se očekivani rast investicija u dugotrajnu imovinu u 2019. procjenjuje na milijardu kuna.

“Najveći obim investicija realiziran je u sektorima poljoprivrede, prehrambene i drvne industrije i naročito u obnovljivim izvorima energije”, rekao je Ćorić.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić izrazio je zadovoljstvo sluhom i razumijevanjem za potrebama obrtnika.

“Ovih milijun kuna je dobar znak, najveća potpora koju smo ikad dobili početkom jedne godine. Praktički sve što smo mi iz Komore tražili da bi moglo pomoći obrtnicima je uspjelo i nadam se da će se takav trend nastaviti u budućnosti”, rekao je Grgić.

U okviru Javnog poziva za prijavu mjere “Sufinanciranje nastupa na sajmovima“ potpisani su ugovori sa 16 korisnika u iznosu od 57 tisuća kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija nastupe na sajmovima sufinancira s 50 posto, a maksimalni iznos potpore je 5000 kuna po korisniku.

Preostalih pet gospodarskih aktivnosti koje Županija sufinancira su uređenja proizvodno-poslovnih objekata i obrtničkih radionica, izrada dokumentacije za prijavu obrtnika odnsno gospodarstvenika na fondove EU i nacionalne izvore, otvaranje novih obrta koji se bave izradom tradicijskih proizvoda ili usluga te certificiranje i uvođenju sustava kvalitete kod gospodarskih subjekata.

Županija po rastu BDP-a druga u Hrvatskoj

Gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije već niz godina bilježi iznimno dobre rezultate, a trend rasta nastavljen je i u 2019. godini. U pripćenju Županije ističe se kako je u razdoblju od 2014. do 2016. gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije po rastu BDP-a drugo u Hrvatskoj.

U 2018. godini broj poduzetnika porastao je za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, a Bjelovarsko-bilogorska županija ima i jedan od najvećih porasta zaposlenih u gospodarstvu, veći od 6,6 posto.

Ukupni prihodi gospodarstvenika rasli su za 11 posto, dobit gospodarstva za 10 posto, a broj investitora za 21 posto. Investicije u dugotrajnu imovinu u 2018. godini rasle za čak 2,3 puta, a isplaćene plaće 14 posto, što Bjelovarsko-bilogorsku županija svrstava među vodeće po rastu plaća u Hrvatskoj.

Osim dobrih gospodarskih rezultata, Bjelovarsko-bilogorska županija u protekloj je godini zabilježila pomake i u obrtničkom sektoru. Na području Županije u 2019. aktivan je bio 1171 obrt, odnosno 95 obrta više u odnosu na 2018. godinu. U razdoblju od 1. siječnja do 27. studenoga na području Županije otvoreno je 158 obrta.