Dionica Applea dosegnula povijesno visoki omjer cijene i zarade

Omjer cijene dionice i dobiti po dionici u posljednjih 12 mjeseci investitori često koriste kao kratkoročni pokazatelj stvarne vrijednosti dionice, iako ne uzima u obzir novčani tok ni dug, a temelji se prošlosti umjesto na očekivanjima

104
dionica applea

Dionica Applea zaključila je 2019. godinu snažnim rastom, a i ostali ključni pokazatelji dosegnuli su rekordne vrijednosti. Omjer cijene i zarade po dionici (P/E) u prošloj godini kontinuirano je rastao s cijenom dionica. Apple je započeo godinu s P/E nešto većim od 13, što je znatno ispod petgodišnjeg prosjeka koji iznosi 16,2. A godina je završena s omjerom 24,7 – najvećim omjerom od 2010. godine, piše CNBC.

P/E je omjer cijene dionice i dobiti po dionici u posljednjih 12 mjeseci. Iako nije savršen, investitori ga često koriste kao kratkoročni pokazatelj stvarne vrijednosti dionice. Naime, omjer cijene dionice i dobiti po dionici ne uzima u obzir novčani tok ni dug, a temelji se na rezultatima u prošlosti umjesto na budućim očekivanjima.

P/E koji se temelji na omjeru cijene dionice i očekivane buduće zarade po dionici u sljedećih 12 mjeseci iznosi 21,8,što je također povijesno visoka vrijednost. Povećani P/E tvrtke može značiti da ulagači očekuju rast zarade u budućnosti, tako da su spremni platiti više. Međutim, to bi mogao biti i znak upozorenja da je dionica precijenjena.

>>Evo koliko biste zaradili da ste prije 10 godina uložili u Apple

Appleov P/E ispod prosjeka sektora

Iako je trenutni omjer za Apple neuobičajeno visok, još uvijek je ispod prosjeka sastavnica indeksa informatičke tehnologije S&P 500 koji obuhvaća 70 tvrtki, ali među njima nisu internetske kompanije poput Facebooka, Amazona, Netflixa i Alphabeta. Prosječni P/E za dionice u sastavu indeksa prema podacima FactSeta trenutno iznosi 26, a početkom godine iznosio je 20.

Analitičar Deutsche Banka Jeriel Ong pojašnjava za CNBC da je rast Appleova omjera cijene i zarade po dionici posljedica niza okolnosti. Između ostalog, pada cijelog tržište i “medvjeđih” očekivanja od dionice Applea početkom prošle godine. Ulagači su tada, tumači Ong, percipirali da je posao s iPhonima u silaznoj putanji, ali tijekom godine njihovi osjećaji su se malo promijenili i sada očekuju rast.

>>Apple ponovo najvrjednija javna kompanija na svijetu

“Nisu se samo poboljšala kratkoročna očekivanja od iPhonea 11. Ulagači sada mnogo očekuju od iPhonea 5G 2020″, rekao je Ong, dodavši da se Appleovi nosivi uređaji također dobro prodaju.

U usporedbi s ostalim tehnološkim dionicama visoke tržišne kapitalizacije, Appleov P/E omjer i dalje je među najnižima. Amazon je godinu završio s omjerom od 81,8, Facebook s 32,8, Microsofta s 29,7, a Alphabet, Googleova matična kompanija, 28,7.