Mundus pobjednik startup natječaja Good Game Liftoff

Pobjednički tim su Filip Hercig, Luka Domančić, Matija Fućek i Fran Zekan. Osmislili su društvenu igru koja spaja ploču za igranju poput one za "Čovječe ne ljuti se" i pametne telefone. Igrači bacaju kocku i ovisno o polju na koje dođu na mobitelu im se otvaraju pitanja

228
Mundus - Good Game Liftoff
Predsjednik uprave Algebre Hrvoje Balen predaje pobjedničkom timu Mundus jednu od nagrada - poziv za sudjelovanje u programu startup inkubatra Algebra LAB-a (izvor: Good Game Liftoff, Facebook)

Pametna društvena igra Mundus koju su osmislila tri učenika Pete gimnazije iz Zagreba te student zagrebačkog FER-a proglašena je najboljim startup projektom na prvom izdanju natjecanja Good Game Liftoff. Pobjednici su osvojili nagradu od 100 tisuća kuna.

Završnica natjecanje na kojoj je deset mladih poduzetničkih timova predstavilo svoje  projekte održana je u četvrtak u prostorijama HUB-a 385. Svaki tim imao je deset minuta da predstavi svoj projekt, a nakon toga je stručni žiri timu postavljao pitanja. Žiri je ocjenjivao poslovni model, analizu tržišta i kupaca, inovativnost i izvedivost, tim i samu prezentaciju. Na kraju su najboljim proglasili projekt Mundus.

Od društvenih igara do medicine i poljoprivrede

Pobjednički tim su Filip Hercig, Luka Domančić, Matija Fućek i Fran Zekan. Osmislili su društvenu igru koja spaja ploču za igranju poput one za “Čovječe ne ljuti se” i pametne telefone. Igrači bacaju kocku i ovisno o polju na koje dođu na mobitelu im se otvaraju pitanja.

Drugo mjesto osvojio je projekt Prostec, uređaj za identifikaciju životinja s veće udaljenosti uz softversku podršku i edukativne performanse za farmere. Riječ je o tehnološkom startupu mladih studenata FER-a koji su ove godine osvojili dva eStudent natjecanja, a uskoro ih očekuje predstavljanje proizvoda na Svjetskom natjecanju studentskih startupa u Danskoj.

Treće mjesto osvojio je projekt Iron Bull, robotizirani tenk nastao po uzoru na popularnu igru World of Tanks.

Startup HRD razvija napredni uređaj za pomoć pri rehabilitaciji pacijenata koji imaju problema s kukovima, a startup Genus uređaj koji koristeći bazu fotografija zdravih i nezdravih zrna sortira grah.

Startup Foodin sugerira korisnicima što bi sutra mogli kuhati i omogućava personaliziranu dostavu namirnica. Tego nudi platformu za oglašavanje instrukcija, a Ding pomoću personaliziranih kvizova želi pomoći ljudima u traženju posla koji im najbolje odgovara.

Emple je razvio digitalni cjenik za ugostiteljstvo koji istovremeno može puniti mobitel putem USB priključka ili Qi punjača. U uređaj namjeravaju integrirai i modul za kvizove kako bi se gosti mogli međusobno natjecati.

EazyOil pak pokušava automatizirati naplate kupnje goriva na benzinskim postajama povezujući kamere na crpkama s kraditnom karticom očitavajući registraciju vozila. Nakon što kupac natoči gorivo i vrati pištolj u ležište, izvrši se naplata. Kupac transakciju mora potvrditi putem svog mobitela.

Promocija, inkubatorski program i 100.000 kn za pobjednike

“Ovo je bilo zaista neočekivano jer je predstavljeno još devet odličnih projekata. Hvala svim našim mentorima i ljudima koji su nas podržavali na našem putu kao i cijeloj organizaciji”, rekao je Filip Hercig u ime svog tima Mundus.

Osim novčane nagrade koja će im pomoći u daljnjem poslovnom razvoju, pobjednički tim dobio je i mogućnost da šest mjeseci koristi poslovni prostor u sklopu Algebra LAB-a, jednog od partnera natječaja Good Game Liftoff, te pravo na sudjelovanje u novom inkubatoru Algebra LAB-a.

Natječaj je podržala i Hrvatska gospodarska komora koja je pobjedničkom timu darovala vaučer za financiranje promotivnih aktivnosti i sudjelovanja na nekom od europskih sajmova.

Albert Gajšak: Nema savršenog trenutka za pokretanje biznisa

“Prvo izdanje prošlo je iznad svih očekivanja tako da vjerujemo da će iduće biti još bolje i da ćemo u godinama koje su ispred nas nastaviti pomagati i poticati mlade hrvatske kreativce i cijelu hrvatsku startup kulturu”, rekao je Nikola Stolnik, izvršni direktor tvrtke Good Game Global koji je idejni tvorac i organizator ovog startup natjecanja te organizator gaming turnira Good Game u Zagrebu.

Natjecanje je motivacijskim govorom otvorio Albert Gajšak, devetnaestogodišnji poduzetnik iz Karlovca koji se na svjetsko tržište probio elektroničkom igraćom konzolom Makerbuino. Njegova tvrtka Circuit Mess prodala je više od 6000 konzola.

>>Albert Gajšak: Za Makerbuino zainteresirani u Amazonu

U motivacijskom govoru Gajšak se osvrnuo na svoju poslovnu priču i prve poduzetničke korake. Istaknuo je da za pokretanje biznisa nema savršenog trenutka: “Ako imate ideju ili želite napraviti promjenu, ne čekajte savršeni trenutak jer on nikad neće doći. Da sam tad razmišljao kako sam premlad i da ne znam puno o poduzetništvu, nikad ne bih iskusio sve ovo niti bih živio svoju strast te pretvorio hobby u biznis. Ako želite pokrenuti nešto novo, morate biti drugačiji. Ako ste drugačiji, onda ste tvrdoglavi i svoji, ustrajavate u svom cilju. Pokretanje i početak je težak svugdje, ne samo u Hrvatskoj, i zato za vlastiti neuspjeh nemojte kriviti državu. Sve ovisi samo o nama i našem radu”.

U stručnom žiriji bili su investitor i poduzetnik Nenad Bakić, izvršni direktor tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac, Krunoslava Ivanković Peulja iz fonda South Central Ventures, direktor marketinga za privatne korisnike Vipneta Lordan Kondić, predsjednik uprave Algebre Hrvoje Balen, izvršni direktor Telegram Media Grupe Miran Pavić, osnivač i glavni urednik Netokracije Ivan Brezak Brkan, izvršni direktor i suosnivač tvrtke Infinum Tomislav Car, marketing i PR menadžer tvrtke MSAN Sergej Ivasović te izvršni direktor tvrtke Good Game Global Nikola Stolnik.