HUP nagradio poduzetničke projekte zagrebačkih srednjoškolaca

Projekti "MUNDUS Education System“, učenika V gimnazije Zagreb i "Vacuummforming uređaj za izradu kalupa za odljevak“, Industrijske i strojarske škole Zagreb osvojili su po 25.000 kn u sklopu natječaja Poduzetnici budućnosti

43
natječaj Poduzetnici budućnosti
Natječaj Poduzetnici budućnosti - uručenje priznanja

Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je priznanja učenicima V gimnazije Zagreb za projekt „MUNDUS Education System“ i timu Industrijske i strojarske škole Zagreb za projekt „Vacuummforming uređaj za izradu kalupa za odljevak“, u sklopu natječaja Poduzetnici budućnosti. Oba projekta osvojila su svaki po 25.000 kuna i ušli u top pet projekata.

MUNDUS Education System, projekt tima učenika V gimnazije iz Zagreba, društvena je igra koja nastoji tehnologiju približiti formalnom obrazovanju kroz nekoliko hardverskih i softverskih rješenja. To je pametna društvena igra koja je ustvari platforma za gejmificirano učenje.

>>S Mundusom djeca gradivo usvajaju na zabavan i jednostavan način

Vacuumforming uređaj za izradu kalupa za odljevak, projekt je učenika Industrijsko strojarske škole iz Zagreba, a pomaže izraditi kalupe u koji se ulijeva rastopljena baza sapuna. Njegovom upotrebom se u konačnici dobije personalizirani sapun. Uređaj se u potpunosti može izraditi od već korištenog materijala kao što su drveni dijelovi panoa koji više nisu u upotrebi, otpadni materijal ili postojeće zalihe koje učenici ISŠ-a koriste za radioničke vježbe.

Znanje vam nitko ne može oduzeti

Priznanje V gimnaziji dodijelio je Ivan Gabrić, član Izvršnog odbora HUP-a i član Uprave A1 Hrvatska, koji je ovom prigodom održao učenicima predavanje na temu poduzetništva te im poručio:

“U životu je normalno pokušati i ne pobijediti. Ne dajte da vas to obeshrabri. Mladi ste ljudi i želim u vama podržati ambiciju koju imate. Ambicija je često i okrutna stvar, a život nije uvijek lagodan kako se to čini u srednjoškolskim danima. Znanje vam treba ne samo da biste ga naplatili nego i da kroz njega možete pokazati svoje vještine i prednosti u odnosu na druge. Znanje se dokazuje svakog dana i njega vam nitko ne može oduzeti.”

Industrijsko strojarsko školi Zagreb priznanje je dodijelio Mirko Habijanec,  predsjednik HUP-ove Udruge poslodavaca u graditeljstvu i direktor tvrtke Radnik d.d. Križevci.

“Ovo što radite je hvalevrijedno i vjerujte da će se trud koji ulažete isplatiti, kultura rada će se i u Hrvatskoj početi cijeniti kao i u Europi i svijetu. Ako mi ne budemo radili i stvarali neće ni nitko drugi. Vaši inovacijski patenti su hvalevrijedni i nastavite stvarati tako i dalje.”, kazao je učenicima Habijanec.

Novi krug natječaja otvara se sredinom ožujka

Iz Hrvatske udruge poslodavaca najavili su novi krug natječaja koji će biti otvoren sredinom ožujka ove godine te su pozvali sve zainteresirane učenike da se prijave sa svojim inovativnim projektima.

HUP-ov natječaj Poduzetnici budućnosti namijenjen je timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, nagrađuje se svake godine 25 najboljih projekata s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna, a Hrvatska udruga poslodavaca provodi ga u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U dvije godine trajanja natječaja HUP je zaprimio više od 300 prijava kreativnih projekata učenika srednjih škola diljem Hrvatske.