S Mundusom djeca gradivo usvajaju na zabavan i jednostavan način

Edukacijski sustav Mundus je set alata za interaktivno učenje i ponavljanje. Najpoznatiji alat je društvena igra u kojoj je cilj odgovoriti točno na pitanja, osvojiti polja drugih igrača i što više bodova

195
Mundus

Udruga Mundus, odnosno istoimena digitalna edukacijska platforma osvojila je drugu nagradu u kategoriji Poduzetništvo na ovogodišnjem natjecanju Moj Zaba Start. No, Mundus je već etabliran tim na hrvatskoj startup sceni koji za sobom ima niz uspjeha na raznim natjecanjima, a ušli su i u finale predakceleratorskog programa Zagreb Startup Factory. Članovi tima ističu pobjedu na natjecanju Good Game Liftoff u rujnu 2018. na kojem su osvojili 100 tisuća kuna, što im je dalo snažan vjetar u leđa.

Projekt su osmislili i razvili Filip Hercig, Luka Dumančić i Matija Fućek, učenici zagrebačke Pete gimnazije, te Fran Zekan, student zagrebačkog FER-a.

Good Game Liftoff bio je snažan impuls za razvoj

“Pobjeda na Good Game Liftoffu nam je dala snažan impuls za razvoj projekta. Od tada je prošla godina i pol, dobili smo neke kupce, imamo pedesetak škola u našem sustavu”, kaže Filip Hercig, idejni tvorac projekta.

Edukacijski sustav Mundus je set alata za interaktivno učenje i ponavljanje, tumači Filip. Najpoznatiji alat je društvena igra u kojoj je cilj odgovoriti točno na pitanja, osvojiti polja drugih igrača i što više bodova.

Riječ je o ploči veličine 30 puta 30 centimetara na kojoj je šesnaest svjetlećih polja. Igrači odnosno učenici točnim odgovorima na pitanja boje polja u svoju boju. Pitanja se postavljaju putem mobitela koji se nalazi na sredini ploče.

Profesori se pak na web stranicu mogu logirati sa svojim korisničkim računom. Tamo mogu ‘skinuti’ pitanja i dodati nova. Pitanja se onda pojavljuju u njihovoj aplikaciji, upare se s mobitelom koji se postavi na ploču i igra može početi. Tu su i kockice, figurice, igrači se kreću poljima… što karakterizira društvene igre.

>>Mundus pobjednik startup natječaja Good Game Liftoff

Gejmifikacija obrazovanja

“Tako se gejmificira obrazovanje. Gradivo se predstavlja na zanimljiv način, a profesori, s obzirom na to da je riječ o digitalnom alatu, imaju povratnu informaciju o učenikovom znanju. Tako baza znanja jednostavno cirkulira između škola koje su unutar sustava. Naravno pitanja i sadržaj se mogu prevesti kako bi se koristili u drugim državama”, objašnjavaju Filip i Matija.

Sva pitanja na hrvatskom prevedena su na engleski. S novim korisnicima baza pitanja se širi, a trenutno je u njoj oko 30 tisuća pitanja koja pokrivaju većinu predmeta u osnovnoj školi. Pitanja su, priznaje Filip, više orijentirana na činjenično znanje, ali ima i pitanja iz fizike te zadataka iz matematike.

>>Saznajte tko su pobjednici natječaja Moj Zaba Start 2019

Moj Zaba Start daje novi zamah razvoju

Plan im je razvijati nove alate, a nagrada osvojena na Moj Zaba Startu će puno pomoći u njihovu razvoju. Riječ je, između ostaloga, o kvizovima, domaćim zadaćama, kako bi stvorili zatvoreni ekosustav čija je primarna svrha interaktivno učenje i ponavljanje.

“To je situacija u kojoj postoje tri dobitničke strane: profesori predstave gradivo na jednostavan i zanimljiv način, učenici usvajaju to gradivo na jednostavan i zabavan način i na njima poznatom mediju, a mi pružamo platformu i alate koje oni koriste”, kaže Filip.

U sustavu su osnovne škole iz cijele Hrvatske te nekoliko škola iz Slovenije. Riječ je o svojevrsnom pilot projektu kroz koji se sustav testira. “Neke škole su se same javile, neke su se uključile putem preporuke…”

Za razvoj im, kažu, nisu trebale velike svote, ali s obzirom na to da je riječ o razvoju hardvera ipak su trebali inicijalna ulaganja. “To smo pokrili sami, a na Good Game Liftoff smo dobili 100 tisuća kuna i time smo financirali godinu dana razvoja i pridobivanje korisnika”, dodaje Filip, a Matije pojašnjava kako su se zbog te novčane nagrade morali pravno organizirati.

“U tom trenutku trojica od nas četvorice su bili maloljetni. Tako otvaranje trgovačkog društva nije bila opcija, jer svaku odluku roditelj treba ovjeriti kod javnog bilježnika. Najjednostavnije je bilo osnovati udrugu, neprofitnu organizaciju. Jer njeni osnivači mogu biti maloljetni.”

No, u slučaju uspjeha na Zagreb Startup Factoryju morat će osnovati tvrtku, ali sada je ipak lakše jer je Matija sada jedini koji još nije punoljetan.

>>Osamnaest startup timova natječe se za nagradni fond od milijun kuna

Inicijalna ideja nastala još u osnovnoj školi

Što se samih početaka tiče, Matija Fućek kaže kako je za njegov dolazak u Mundus bio ključan prostor CROZ-a.

“Moj brat je osnovao startup Steamy i dobili su prostor u CROZ-u. Ja sam dolazio tamo da vidim što se događa i tako sam upoznao Frana Zekana koji je imao neke svoje projekte, a radio je s Filipom i Lukom na Mundusu. Tako nas je prostor zbližio i doveo do toga da radimo zajedno. Pri tome je svatko donio neke svoje ideje i neko svoje gledište kako bismo mogli poboljšati Mundus.”

Filipova priča seže malo više u prošlost: “U sedmom razredu osnovne škole sam pobijedio na jednom natječaju koji nije bio vezan uz Mundus, ali riječ je bila o smotri poduzetništva, Bio sam toliko uzbuđen zbog toga da sam želio i sljedeće godine ići na to natjecanje. Šest mjeseci sam spremao projekt. Međutim, natjecanje je otkazano.

Onda sam 2016. prijavio projekt na jedno drugo natjecanje, zvalo se Inova mladih. Na tom sam natjecanju pobijedio u konkurenciji sa srednjim i osnovnim školama, fakultetima, udrugama.. Bilo je petstotinjak izlagača, a prvi put u 15 godina pobijedila je osnovna škola. Nakon toga sam upisao srednju školu gdje sam upoznao Luku. Počeli smo zajedno raditi na Mundusu. Nakon te školske godine pridružio nam se i Fran koji je radio na hardveru. Tijekom ljeta smo dobili prostor u tvrtki CROZ i tamo smo upoznali Matiju, koji je brat suosnivača Steamyja. Oni su nam pomagali u razvoju projekta, Matija je vidio što radimo, svidjelo mu se pa se pridružio. Evo, prošle su dvije i pol godine i još uvijek radimo zajedno”, dao je kratak pregled Filip Hercig.

Širenje na europska tržišta i segment privatnih korisnika

Inicijalna ideja bila je razvoj sustava koji će se koristiti u osnovnim i srednjim školama. Za sada su u sustavu samo osnovne škole, a u planu je razvoj alata za vrtiće, na primjer za učenje engleskog jezika.

Plan im je također proboj na druga tržišta unutar Europske unije. “Fokusiramo se na razvoj novih alata i dobivanje korisnika unutar školskog sustava Otvara nam se i prilika da napravimo segment za privatne korisnike kako bi i oni mogli koristiti naše alate i igre. Iako su nam konstantno dolazile narudžbe privatnih korisnika, do sada smo ih odbijali, ali vjerujemo da će nam nagrada s Moj Zaba Starta omogućiti da razvijemo i te potrebne modifikacije”, zaključio je Filip.