Natječaj za potpore vinarima otvoren do 17. travnja

Ciljevi mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina su povećanje proizvodnje kvalitetnih vina i povećanje konkurentnosti proizvođača kroz modernizaciju proizvodnje vina, te kroz nova ulaganja u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta

43
potpore vinarima
Image by Brigitte2000 from Pixabay

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 28. veljače 2020. godine Natječaj za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. –2023.

Ciljevi mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina su povećanje proizvodnje kvalitetnih vina i povećanje konkurentnosti proizvođača kroz modernizaciju proizvodnje vina, te kroz nova ulaganja u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta, a sve u cilju smanjenja troškova proizvodnje uzimajući u obzir zahtjeve iz područja sigurnosti hrane i visokih ekoloških standarda u procesu proizvodnje.

Prihvatljivi korisnici su poduzeća u sektoru vina (vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave) koja se bave proizvodnjom ili prodajom proizvoda, organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije.

Maksimalan iznos potpore vinarima po projektu iznosi 1,5 milijuna eura za mikro, mala i srednja poduzeća.

Za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih ili prometom manjim od 200 milijuna eura maksimalni iznos potpore je 750.000 eura

Za velika poduzeća koja imaju 750 ili više zaposlenih ili minimaan promet od 200 milijuna eura, maksimalan iznos potpore iznosi 550.000 eura.

Maksimalna razina potpore za mikro, mala i srednja poduzeća iznosi 50 posto prihvatljivih troškova, za velika poduzeća s manje od 750 zaposlenih ili prometom manjim od 200 milijuna eura potpora iznosi 25 posto prihvatljivih troškova, a za velika poduzeća koja imaju 750 ili više zaposlenih ili promet veći od 200 milijuna eura potpora iznosi 24 posto prihvatljivih troškova.

Rok za podnošenje prijava je do 17. travnja 2020. godine.