Osnivači Etične banke osigurali više od milijun kuna za ruralni razvoj Hrvatske

Zadruga za etično financiranje pokrenula je program predfinanciranja kako bi riješili glavni problem lokalnih akcijskih grupa – nemogućnost povlačenja sredstava odobrene financijske potpore iz Europske unije

99
Etična banka
Silvana Vujnović i Goran Jeras (Zadruga za etično financiranje)

Zadruga za etično financiranje, osnivač prve hrvatske etične banke, već drugu godinu zaredom uspostavila je program predfinanciranja Lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) i osigurala više od milijun kuna za provođenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Lokalne akcijske grupe su tijela namijenjena podršci ruralnih regija, a koja objedinjuju predstavnike malih i srednjih poduzeća, lokalne samouprave, neprofitnih organizacija i drugih dionika iz različitih sektora, koji zajedno osmišljaju i provode projekte u cilju razvoja njihove regije. Zadruga za etično financiranje pokrenula je program predfinanciranja kako bi riješili glavni problem LAG-ova – nemogućnost povlačenja sredstava odobrene financijske potpore iz Europske unije.

Poslovne banke su sporije i skuplje

Naime, korisnici Programa ruralnog razvoja financijsku potporu mogu dobiti tek pri ispostavi računa za potrošena sredstva Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, što je mnogim LAG-ovima veliki problem zbog nedostatka financijskih sredstava koja mogu iznositi i do 200.000 kuna po projektu. Do pokretanja programa predfinanciranja ZEF-a, nije postojalo tijelo ili organizacija koja bi omogućila predfinanciranje LAG-ova, dok je odobravanje kredita od komercijalnih banaka dug i zahtjevan proces u koji se većina ne može ili ne usudi upuštati.

“Naše iskustvo u komercijalnoj banci podrazumijevalo je čekanje od nekoliko tjedana za provjeru udruge nakon koje nam je ponuđena kamatna stopa od 6,5 – 8,5 posto, oko 1 posto naknada na ukupni iznos te kvartalna fiksna naknada od 1000 kuna za korištenje sredstava. Opsežnu priložnu dokumentaciju nismo ni stigli proučiti do kraja jer se u međuvremenu otvorio Program predfinanciranja LAG-ova Zadruge za etično financiranje, koji je uz kamatnu stopu od 4,5 posto i bez naknada nudio pozajmicu uz prilaganje istih dokumenata koje smo dužni dostaviti Agenciji za ugovaranje projekata, tj. dokumenata koje već posjedujemo”, rekao je Josip Galačević iz LAG-a Slavonska Ravnica.

“Od podnošenja zahtjeva do isplate prošlo je samo dva tjedna, što nam je u konačnici omogućilo pristup puno većem iznosu financijskih sredstava iz Programa ruralnog razvoja koje danas koriste udruge i OPG-ovi. Stoga pozdravljamo pokretanje programa predfinanciranja i u 2017. koji će brojnim LAG-ovima, uključujući i našem, omogućiti povlačenje značajnih sredstava za ruralni razvoj iz Europske unije”, dodao je Galačević.

U 2016. Zadruga za etično financiranje plasirala je preko milijun kuna za predfinanciranje projekata šest LAG-ova, a prošli tjedan puštena su i prva sredstva u 2017 godini.

Etična banka za razvoj lokalne ekonomije

“Jedan od glavnih motiva za osnivanje etične banke je stavljanje sredstava naših članova u funkciju razvoja lokalne ekonomije, a program predfinanciranja LAG-ova najbolji je primjer kako će naš model funkcionirati u budućnosti. U suradnji s LAG-ovima identificirali smo problem predfinanciranja, te zajednički pronašli adekvatno rješenje u vidu jednostavnih pozajmica s povoljnom kamatnom stopom, što je dovelo do plasmana preko milijun kuna u 2016 koje LAG-ovi sami ne bi uspjeli osigurati. Program nastavljamo i u 2017. te pozivamo sve LAG-ove koji imaju problema s osiguranjem predfinanciranja da nam se obrate do kraja travnja kako bi osigurali dovoljno sredstava za predfinanciranje Podmjere 19.4.“ izjavila je Silvana Vujnović, predsjednica uprave Etične banke u osnivanju.

Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni. Kako bi upravljanje bankom bilo maksimalno demokratično, etična banka će imati samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika – Zadrugu za etično financiranje (ZEF).

Učlanjenjem u ZEF svaki član ujedno postaje članom i suvlasnikom etične banke, s jednakim pravom glasa (po principu “jedan član – jedan glas”) bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava. U etičnoj banci moći ćete koristiti sve standardne bankarske usluge koje ste i dosad koristili – mnoge potpuno besplatno i uz razvojne kamatne stope do maksimalnih 4,5 posto.