Otvoren program jamstava za kredite poduzetnicima iz sektora turizma i sporta

HBOR i HAMAG-BICRO odobravat će poduzetnicima iz sektora turizma i sporta te povezanih djelatnosti jamstva za nove kredite koja će pokrivati do 100 posto glavnice kredita. Kroz ovaj program ukupno je raspoloživo 1,5 milijardi kuna.

36
jamstva za kredite

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je 9. ožujka 2021. poziv poduzetnicima za korištenje sredstava iz programa državnih potpora u sklopu mjera gospodarskog opravka Vlade Republike Hrvatske. Riječ je o mjerama usmjerenim na pomoć poduzetnicima koji su pogođeni posljedicama pandemije izrokovane korona virusom, posebice sektore turizma i sporta.

Provedbena tijela programa dodjele su Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) za velike poduzetnike i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za mikro, male i srednje poduzetnike, koji će odobravati jamstva za nove kredite za likvidnost koja će pokrivati do 100 posto glavnice kredita.

Cilj programa je osigurati financijsku podršku poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti u sektoru turizma i sporta te s njima povezanim djelatnostima. Potpore će se dodjeljivati kao državna jamstva za nove kredite za likvidnost, a prihvatljivi korisnici su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru turizma i sporta na teritoriju Republike Hrvatske.

Ukupan iznos predviđenih sredstava po navedenom programu iznosi 1,5 milijardi kuna.

Posrednička tijela HAMAG BICRO i HBOR provoditi će dodjelu potpora u obliku jamstava za nove zajmove iz odjeljka „3.1. Ograničeni iznosi potpore“ u maksimalnom planiranom iznosu od milijun kuna, i iz odjeljka “3.2. Potpora u obliku jamstava za zajmove”  u maksimalnom planiranom iznosu od 500 tisuća kuna.

Zahtjeve za kredite koji će biti osigurani ovim jamstvom poduzetnici mogu podnositi svim bankama u Republici Hrvatskoj i HBOR-u. Dodatna je pogodnost što će kamatna stopa za kredite osigurane ovim jamstvom biti snižena za najmanje 0,5 postotnih bodova u odnosu na kamatnu stopu uz koju bi kredit bio odobren bez korištenja jamstva.

“Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta značajan je korak ka dugoročnom očuvanju likvidnosti poslovanja dionika u turizmu, sportu i povezanim djelatnostima, ali i dodatna potvrda kontinuirane brige Vlade Republike Hrvatske o gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta“, poručila je ministrica Brnjac .

Potpore su namijenjene poduzetnicima koji posluju u sektoru turizma, sporta i povezanim djelatnostima poput:

  • hotela, odmarališta, kampova i ostalih smještajnih objekat;
  • restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane;
  • cateringa;
  • djelatnosti pripreme i usluživanja pića – primjerice caffe barova;
  • putničkih agencije i turoperatora;
  • nautičkog čartera;
  • sportskih objekt, fitness centara i ostalih sportskih djelatnosti uključujući teretane;
  • zabavnih i tematskih parkova;
  • ostalih zabavnih i rekreacijskih djelatnosti.

HBOR – Poziv za dodjelu državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19

HAMAG-BICRO – Poziv za dodjelu državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-a 19