Proglašeni pobjednici programa Startup Factory Zagreb 2017

Pobjednički timovi su i pred međunarodnim žirijem pokazali kako u Hrvatskoj možemo stvoriti jako dobre proizvode, međunarodno konkurentne, kazao je na predstavljanju timova Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb

303
Startup Factory Zagreb 2017
Predstavnici pobjedničkih timova

Nakon 10 tjedana intenzivnog rada na razvoju inovativnih ideja iz četiri tematska područja – Smart Energy, Smart Living – Silver Economy, Smart Mobility i Smart Tourism – u subotu su izabrani ovogodišnji pobjednici predakceleracijskog programa Startup Factory Zagreb 2017. Među 16 timova, izabrano je njih šest.

Pobjednici Startup Factory Zagreb

DIVAN – besplatni servis za pregled društvenih događanja u gradu Zagrebu.

FLOW – inovativni sustav koji regulira promet u gradu putem senzora postavljenih na raskrižjima prikuplja podatke o broju vozila i putem hardverskog modula šalje na cloud platformu.

HUBBIG – Digitalna platforma za intermodalni prijevoz tereta koja povezuje prijevoznike s njihovim krajnjim korisnicima.

MODULOS – predstavlja novi pristup dizajnu i proizvodnji namještaja uz potpuno nov koncept radne površine. Osnovna ideja je ekološka održivost i davanje trajne vrijednosti vlasniku.

PICKUP SOLUTIONS – rješenje za unaprjeđenje korisničkog iskustva te optimizaciju poslovanja trgovina namirnicama. Pametna potrošačka košarica kupcu omogućuje skeniranje proizvoda tijekom prolaska kroz trgovinu, a proces na blagajni svodi se na automatsku sigurnosnu provjeru te naplatu.

TRAKBAR – PAMETNI BAR – pametna poslovna inteligencija namijenjena malim i srednjim barovima i restoranima kojima pomaže pri svakodnevnom odlučivanju, štedeći im pritom vrijeme i novac.

Financijska potpora 125.000 kuna

Uz edukacijsku, mentorsku, tehničku i infrastrukturnu pomoć, svaki je tim osvojio i financijsku potporu od 125.000 kuna.

„Pobjednički timovi su i pred međunarodnim žirijem pokazali kako u Hrvatskoj možemo stvoriti jako dobre proizvode, međunarodno konkurentne“, kazao je na predstavljanju timova Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb dodavši kako je sljedeći korak promocija sličnih modela poticanja inovativnog poduzetništva.

Poželjna startup destinacija

Pozvao je ujedno Vladu da definira nove izvore financiranja za ovakve tvrtke, primjerice seed equity fondove, nužne da bi one mogle napraviti idući korak te izrazio uvjerenje kako će baš Zagreb uskoro dobiti pravi akceleracijski program koji će „imati i seed dimenziju“.

Grad Zagreb svjestan je važnosti inovacija za gospodarski razvoj Zagreba, ali i Hrvatske, te zato čini sve kako bi cijeli startup sustav doveo na najvišu razinu, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Dodala je kako vjeruje da će Zagreb uskoro postati poželjna startup destinacija u međunarodnim okvirima.