Coworking koncept: Privatnost u zajedničkim prostorima

U Zagrebu se može unajmiti ured na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi, a prostori za sastanke, predavanja i radionice na raspolaganju su i za minimalno trajanje od jednog sata

1193
coworking

Slobodnjaci i start-up tvrtke sve su brojniji članovi domaće poslovne zajednice pa su se najmodavci ponudom uredskih prostora prilagodili njihovom načinu poslovanja odnosno fleksibilnijem radnom vremenu ili promjenjivom broju suradnika. Koncept nazvan coworking u svijetu je poznat desetak godina, a i kod nas ga sve više koriste kreativci iz različitih industrija. Karakterizira ga opuštenija radna atmosfera, razmjena poslovnih iskustava i ideja s drugim članovima iste coworking zajednice, otvaranje prostora za suradnju…

U Zagrebu je moguće ured unajmiti na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi, a prostori za sastanke, predavanja, radionice ili druga događanja na raspolaganju su i za minimalno trajanje od jednog sata.

Kreativno okruženje

Među najnovijim mjestima za coworking u Zagrebu jesu prostori Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb (TPZ) na Zagrebačkom velesajmu gdje je na raspolaganju 100 četvornih metara zajedničkog prostora. Osim toga, u ponudi su i lokacije na Drvinju te na Žitnjaku. Kako poručuju iz TPZ-a, njihovi prostori osiguravaju privatnost za rad, ali i potiču suradnju te komunikaciju među korisnicima parka kako bi se stvorila sinergija pri razvoju inovacijskog potencijala.

Coworking dijeljene uredske prostore moguće je unajmiti na dan, tjedan ili mjesec. U paušalne troškove najma prostora za rad, osim korištenja uredskog stola i stolice u dijeljenom uredu, uključeni su i troškovi električne energije, grijanja i hlađenja, čišćenja i održavanja, komunalne i ostale naknade te brza internet veza i Wi-Fi.

Jedan od „stanara“ Tehnološkog parka je startup Zagreb Time Travel. “Prostor na Velesajmu koji smo kao mladi startup dobili od grada značajan nam je ne samo zbog poslovnog prostora već i zbog kreativnog okruženja, networkinga, izvrsnih mentora, infrastrukture i podrške cijele start up zajednice”, kazuje nam Kata Barišić, suvlasnica tvrtke.

Velesajam je dom i startupu Orioly čiji  vlasnik Ivan Ilijašić kaže kako su od početka željeli raditi u okruženju manjih firmi koje ciljaju na inozemna tržišta jer je na taj način lakše doći do novih ideja razmjenom iskustava s timovima koji prolaze ili su već prošle određene faze u poslovanju.

Stol na dan, soba za sastanke po satu

Početkom prošle godine na zagrebačkoj su Trešnjevci, u prostorima bivše tvornice Heruc,  Ivica Mudrinić, Ivana Šoljan i Ante Magzan otvorili najveći zagrebački coworking prostor – HUB385 koji se prostire na 2.500 četvornih metara. Cijene se kreću od 150 kuna po dana do 1250 kuna za mjesec, a uključuju i režije. Stol u otvorenom prostoru je moguće iznajmiti na jedan, tri ili deset dana, urede na najmanje mjesec dana, ali je zato sobu za sastanke moguće umajmiti po satu.

Najmanje je raspoloživ jedan radni stol u otvorenom prostoru, uredi su veličine od 3 do 12 stolova, a imaju i konferencijske dvorane kapaciteta do 160 osoba. Cijela zgrada je pokrivena superbrzim internetom, a svaki kat ima kupaonicu, sobe za sastanke i zone za odmor. U prizemlju je igraonica.

Većina korisnika prostora HUB385 je iz područja IT djelatnosti. “Budući da smo prije preseljenja bili smješteni i u stanovima gdje je vladala opuštenija atmosfera, radno okruženje koje vlada u HUB385 izuzetno nam je godilo“, objašnjava Bruno Filipović član Uprave agencije svinaweb.

U HUB385 kažu kako je njihov coworking prostor trenutačno popunjen otprilike 80 posto, a jedino ih muči što se nemaju kamo širiti.

Mentorska i savjetodavna pomoć

U zagrebačkoj Ilici poduzetnica Mirela Marović Omerzu opremila je na 200 četvornih metara BIZkoshnicu, moderni prostor namijenjen ponajprije freelancerima i mikropoduzetnicima.

“Naši su članovi programeri, dizajneri, ilustratori, prevoditelji, novinari, marketingaši, konzultanti, edukatori, coachevi, startupi iz različitih područja djelovanja”, kazuje Marović Omerzu. Članovima nude mentorsku i savjetodavnu podršku i pomoć, a od dodatnih usluga upravljanje i razvoj projekata, poduzetničke edukacije, organiziraju događanja koji su prilika za učenje, ali i umrežavanje.

Najmanja površina koja se može unajmiti veličine je jednog radnog mjesta, a najveća je dvorana za događanja od 50 četvornih metara. Osim mjesta za rad nude i prostor za telefoniranje, sobu za sastanke, dvoranu za evente..

Coworking prostori Impact Hub Zagreb smješteni su od 2013. u Vlaškoj ulici na prostoru od 325 četvornih metara. Njihovi članovi mogu koristiti nekoliko različitih paketa koji se temelje na broju sati koje žele provesti u prostoru. Najmanje se može unajmiti 15 sati mjesečno, a po potrebi prostor se može koristiti i 24 sata na dan. Cijene variraju od 150 kuna mjesečno na više, a ovise i o tome žele li članovi imati samo svoje mjesto (My Desk paket u iznosu od 1300 kn) ili im je draža opcija da mijenjaju svoju poziciju.

Svi uredi su opremljeni stolovima i stolcima, brzim internetom, a u Impact Hubu fokusirani su na društvene inovacije i poduzetništvo.

Članovima kojih je trenutačno 104 nude i mentorsku podršku – članski paketi imaju uključen 1 besplatan mentorski sat, dok su dodatne mentorske usluge dostupne na zahtjev.

Veliki interes

Još jedan coworking prostor – Workup inkubator – u Novom Zagrebu otvorio je klaster GoGreen, a cijeli projekt pokrenuo je Alan Slapar. Cijena radnih mjesta u prostoru od 550 četvornih metara kreću se od 650 kuna mjesečno za open space stolove do 950 kuna za zatvorene urede. Budući da su sva raspoloživa mjesta popunjena, Slaparu je u planu širenje na novu lokaciju.

Nude prostore potpuno opremljene namještajem, internet, kuhinju, multimedijski opremljenu sobu za sastanke, a cjelpkupna usluga uključena je u cijenu najma.

“Primarno smo okrenuti rješenjima koja služe poljoprivrednom sektoru, ali poljoprivreda je jako široka branša, tako da su u prostoru zastupljeni i pogrameri i prevoditelji te i neki istraživači s  područja robotike.

Korisnicima nude i mentorsku pomoć, ali imaju i rješenja za kompletan ERP, ili samo POS, CRM aplikacije za prodaju. Tu je i e-commerce podrška za one kojima treba web prodaja, a pružaju i usluge od marketinga do pravne i računovodstvene podrške.

Iako nisu u pravom smislu coworking prostor, nego nude klasične urede za najam, prostori Offspace na uglu Radničke i Ulice grada Vukovara nude kompletno opremljene urede veličine od 18,5 do 78 četvornih metara i godišnje su popunjeni preko 95 posto vremena.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 15. prosinca 2017. (br. 4009/4010) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.