Poduzetnici budućnosti: HUP nagradio poduzetničke projekte pulskih i velikogoričkih srednjoškolaca

"Shuffle" je inovativni projekt učenika Ekonomske škole Pula. Riječ je o aplikaciji koja bi spajala ljude koji putuju tako da ih obavještava o praznom prostoru za prtljagu u njihovim vozilima kako bi na taj način dijelili prostor

267
Poduzetnici budućnsoti

Hrvatska udruga poslodavaca uručila je priznanje i plakete srednjoškolskim timovima učenika ekonomskih škola u Puli i Velikoj Gorici za projekte koji su nagrađeni na natječaju “Poduzetnici budućnosti“.

Velikogorički srednjoškolci nagrađeni su za projekte “TAMM – digitalne tenisice” i “Žvak žvak”, a pulski za projekte “Shuffle” i “Mala škola ekonomije”. Svaki od četiri tima nagrađen je s 5000 kuna.

Digitalne tenisice i pametne žvakaće gume

“TAMM digitalne tenisice” inovativni je projekt učenica Ekonomske škole Velika Gorica. Riječ je o tenisicama koje “govore“ i glasovnim porukama, koristeći GPS tehnologiju, pomažu korisniku u orijentaciji u prostoru te u dolasku na željenu destinaciju. Tenisice bi u sebi imale i mini kameru koja bi korisniku pomagala prilikom prelaska ceste jer bi javljale je li na semaforu crveno ili zeleno svjetlo – zbog čega bi bile posebno korisne slijepim i slabovidnim osobama.

Drugi nagrađeni velikogorički projekt “Žvak žvak” odnosi se na žvakaće gume koje poboljšavaju koncentraciju i namijenjene su starijim osobama, studentima, poslovnim ljudima i svima ostalima kojima je potrebno dodatno razvijati pamćenje. U sebi bi sadržavale magnezij, željezo i ostale korisne vitamine i minerale. Učenice su projekt izradile uz podršku mentorice Marije Mohar i mentora Igora Skupnjaka, učitelja Ekonomske škole Velika Gorica.

“Poduzetništvo zahtijeva puno rizika i nije jednostavno upustiti se u njega. Ali ono uključuje i mnogo zabave, kreativnog rada i igre. Usprkos brojnim preprekama na koje biste mogli naići na vašem poslovnom putu, najveća nagrada i priznanje je vlastitim znanjem i sposobnostima stvoriti novi proizvod ili uslugu za korisnike. Taj osjećaj je nezamjenjiv i nadam se da ćete se hrabro upustiti u izazov i započeti vlastitu poduzetničku avanturu“, rekao je Marin Trošelj, osnivač start-upa STEMI i član Hrvatske udruge poslodavaca koji je uručio priznanja velikogoričkim srednjoškolkama.

Upravljanje prtljagom i ekonomska slikovnica

“Shuffle” je inovativni projekt učenika Ekonomske škole Pula. Riječ je o aplikaciji koja bi spajala ljude koji putuju tako da ih obavještava o praznom prostoru za prtljagu u njihovim vozilima kako bi na taj način dijelili prostor.

Drugi pobjednički projekt “Mala škola ekonomije” slikovnica je učeničke zadruge “Kažun” Ekonomske škole Pula. Ona je jedan od modernijih načina učenja, koji se dječjoj svakodnevici može približiti s nesvakidašnjim temama. Ekonomska pismenost i pojmovi koji su nam potrebni tokom cijelog života djeci su pojašnjeni na zabavan i lako pamtljiv način. Uz kupnju slikovnice dolaze i edukativni materijali, kocke od pluta za mlađu i puzzle od recikliranog papira za nešto stariju djecu. Učenici su projekte razvili uz pomoć svog mentora Zorana Orbovića.

“Treba nam što više mladih ljudi koji su zainteresirani za poduzetništvo i u poduzetništvo žele ući zbog dobre ideje, a ne iz nužde. Promocija poduzetništva od samih početaka HUP-a jedan je od naših strateških ciljeva pa smo i s ovim natječajem nastavili raditi na njemu okrećući se ovaj put onima koji su budućnost zemlje i u kojima, vjerujemo, leži ogroman poduzetnički potencijal”, rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a koja je uručila priznanja učenicima.

Natječaj “Poduzetnici budućnosti” bio je namijenjen timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, a Hrvatska udruga poslodavaca provodila ga je u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natječaj s nagradnim fondom od 250.000 kuna bio je otvoren od 15. ožujka 2018. do 15. svibnja 2018., a nositelji prijava za sudjelovanje bile su srednje škole. Sredstva koja su škole dobile kao nagradu za najbolje ocijenjene projekte i ideje uložit će se u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika škole.