Mali zajmovi: Poduzetnicima dodatnih 20 milijuna eura iz EU fondova

Inicijalno je za Male zajmove bilo dodijeljeno 12,5 milijuna eura, a omotnica s povećanom alokacijom iznosi 32,5 milijuna eura

76
Ravnatelj agencije HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac

U Šibeniku je u petak potpisan dodatak Sporazumu između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO )o povećanju alokacije za Male zajmove.

Dodatkom Sporazumu se inicijalno dodijeljeni iznos financijskom instrumentu ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) Mali zajmovi za poduzetnike povećava za 20 milijuna eura. Inicijalno je bilo dodijeljeno 12,5 milijuna eura, a omotnica s povećanom alokacijom iznosi 32,5 milijuna eura.

Dodatak Sporazumu su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, ravnatelj agencije HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec i članica uprave Marijana Oreb.

Interes za Male zajmove kod poduzetnika zbog povoljnosti i jednostavnosti postupka podnošenja zahtjeva veći je od očekivanja pa je do svibnja 2017. cijela inicijalna omotnica konzumirana. Bio je to razlog da se omotnica poveća za dodatnih 20 milijuna kuna, obrazložila je ministrica Žalac.

Aktivirana online prijava

“Drago mi je da naši poduzetnici koriste instrumente koji su im na raspolaganju i nastavit ćemo ih podupirati kako državnim, tako i EU sredstvima, jer su oni nositelji gospodarstva i konkurentnosti Hrvatske”, rekla je Žalac. Dodale je kako je s ovim povećanjem alokacije mikro, malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju 170 milijuna eura preko agencije HAMAG-BICRO te dodatnih 105 milijuna eura putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak – ukupno 275 milijuna eura.

Ravnatelj agencije HAMAG-BICRO Vrbanec najavio je da će se, kako bi se pojednostavnio postupak prijave, od petka na stranici agencije aktivirati on-line prijava za ESIF zajmove.

Mali zajmovi su financijski instrument ESIF-a namijenjen subjektima malog gospodarstva koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o instrumentu u okviru kojeg HAMAG-BICRO mikro, malim i srednjim poduzetnicima izravno odobrava zajmove uz povoljnije uvjete: niže kamatne stope i nižu razinu potrebnih sredstava osiguranja. Cilj je povećati dostupnost zajmova navedenoj skupini poduzetnika.

Zajam se odobrava isključivo registriranim poslovnim subjektima za iznose između 25 i 50 tisuća eura, uz kamatnu stopu između 0,5 i 1,5 posto te uz poček od 12 mjeseci ako je rok otplate dulji od dvije godine. Rok otplate je do 10 godina, uključujući poček.

Osnovni instrument osiguranja je zadužnica, a ostali instrumenti osiguranja ovise o procjeni rizika. Zajmovi se odobravaju za osnovna sredstva, a do 30 posto zajma može biti namijenjeno za obrtna sredstva.