Za riboprerađivače odobreno 56,6 milijuna kuna potpora

Predmet potpore su ulaganja u preradu proizvoda ribarstva i akvakulture u cjelokupnom lancu prerade. Najveći iznos potpore po korisniku je 7,5 milijuna kuna, isplata potpore moguća je jednokratno po završetku ulaganja ili etapno, svaka tri mjeseca po završetku dijela radova

71
Prerada proizvoda ribarstva
Foto: Sardina Postira

U Ministarstvu poljoprivrede u srijedu potpisano je 19 Odluka o dodjeli sredstava u okviru Mjere IV. 4 “Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture” iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.

Rezultat je to drugog natječaja za provedbu ove mjere, provedenog prošle godine, a na koji su se mogli kandidirati projekti izgradnje ili rekonstrukcije objekata za preradu proizvoda ribarstva te skladišnih prostora, projekti opremanja objekata za maloprodaju; kupnju specijaliziranih vozila, sustava za nadzor objekata kao i za unaprjeđenje uvjeta rada u objektima.

“Kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju nam je 350 milijuna eura za 36 mjera vezanih za morski i slatkovodni ulov i uzgoj, preradu i trženje proizvoda, za bolju organizaciju proizvođača i lokalne akcijske grupe u ribarstvu – čime pokrivamo cjelokupan sektor hrvatskog ribarstva”, rekao je prilikom potpisivanja ugovora potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. “Ubrzali smo procedure dodjele novca i u godinu i pol dana mandata ostvarili smo šest puta bolje rezultate – za provedbu 16 mjera imamo ugovoreno je više od milijardu kuna.“

Vrijednost investicija premašila 130 milijuna kuna

Ministar Tolušić naglasio je kako sektor ribarstva već niz godina bilježi pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu, odnosno suficit od 46 milijuna eura te da će “dodijeljenih 56,6 milijuna kuna potpore za ovih 19 projekata dodatno unaprijediti sektor, poglavito jer vrijednost investicije u nove objekte za preradu ribe i maloprodaju, skladišta i opremu prelazi čak 130 milijuna kuna”.

Predmet potpore su ulaganja u preradu proizvoda ribarstva i akvakulture u cjelokupnom lancu prerade. Najveći iznos potpore po korisniku 7,5 milijuna kuna, isplata potpore moguća jednokratno po završetku ulaganja ili etapno, svaka tri mjeseca po završetku dijela radova.