Potpisani ugovori vrijedni 1,3 mlrd kuna za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema

Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema osigurava sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Potpisano je i više od 100 ugovora za manje projekte

101
Slavonija
Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, prdsjednik Vlade Andrej Planković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  Gabrijela Žalac

U Vinkovcima su u petak potpisani ugovori ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Sporazumom se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije.

Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem je pilot projekt kojim se uspostavlja novi mehanizam usmjeravanja sredstava iz EU fondova i državnog proračuna u razvoj pet slavonskih županija. Ciljevi sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, smanjenje siromaštva i povećanje životnog standarda žitelja slavonskih županija. Novi projekti trebali bi Slavoniju, Baranju i Srijem transformirati iz radno intenzivnog u tehnološki intenzivno, konkurentno područje, kako bi se ljudima omogućio ostanak i opstanak, otvaranje novih radnih mjesta te razvoj dječjih vrtića, škola, poduzetništva, kulture, turizma, poljoprivrede. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijarde eura. Do danas je ugovoreno 6,8 milijardi kuna, odnosno 36 posto ciljanog iznosa.

Ministrica Žalac istaknula je da minimalno 50 posto projekata mora biti usmjereno na akivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo u jedinicama lokalne samouprave. Za provedbu Razvojnog sporazuma 700 milijuna kuna osigurat će se iz operativnog programa Konkuretnost i kohezija te državnog proračuna, a usmjerit će se u pripremljene projekte s građevinskim dozvolama.

Nakon potpisivanja Razvojnog sporazuma potpisano je više od sto ugovora ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te nova ulaganja u dječje vrtiće. Ugovore su u ime Vlade potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, ministar Oleg Butković, ministar Darko Horvat, ministar Tomislav Ćorić i predstavnici Ministarstva uprave te Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Uz potpisivanje ugovora u Vinkovcima je održana i peta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji predsjed Savjetom, najavio je nove natječaje u domeni poljoprivrede, ruralnoga razvoja i zapošljavanja, te da će Vlada idućeg tjedna raspravljati o paketu zakona koji se nadovezuje na dosadašnje Vladine aktivnosti na području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije.

Riječ je o prijedlozima zakona o potpomognutim područjima, otocima, brdsko-planinskim područjima, zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjma, a u tijeku su završne konzultacije s Europskom komisijom oko zakona o gradu Vukovaru.

Ministrica Žalac istaknula je pak kako “svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina”. “Konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je  130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede.”

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da će ugovori potpisani u petak biti realizirani u narednim godinama i puno vidljiviji budućim naraštajima.

Priprema regionalnih operativnih programa

Ministrica Žalac potpisala je također sporazum o pružanju savjetodavnih usluga u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem s direktoricom Svjetske banke za Hrvatsku Elisabettom Capannelli. Svjetska banka će pomoći slavonskim županijama da što učinkovitije koriste EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.-2020.) te pripreme projekte za sljedeće razdoblje, nakon 2020. godine.

Sporazum je vrijedan 6,2 milijuna eura, od čega će se 85 osigurati posto iz EU fondova. Cilj sporazuma je, objasnila je ministrica Žalac, utvrditi razvojnu dijagnozu za pojedina područja i Slavoniji, utvrditi njihove razvojne potencijale kako bi se povećala učinkovitost u korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova.

“Slavonija raspolaže istinskim gospodarskim potencijalom, ali posljednjih godina napuštaju je neki od njezinih najvrsnijih i najdarovitijih stanovnika. Naš tim usko će surađivati s Ministarstvom kako bi se europska sredstva što bolje iskoristila za potporu produktivnim aktivnostima u Slavoniji. To iziskuje suradnju više ministarstava, regionalnih vlasti, privatnog sektora i civilnog društva. Širom svijeta osvjedočili smo se kako su uspješne upravo one gradske sredine i regije koje su udružile snage u službi rasta i koje sredstva koriste strateški, za najizglednije prilike”, dodala je Elisabetta Capannelli.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će se sljedeći sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održati 21. rujna u Osječko-baranjskoj županiji te da će mu prisustvovati povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu kako bi se i nadležni za politike regionalnog razvoja u Uniji upoznali sa “sinergijom u provedbi projekta Slavonija”.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka prošle godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici.