Što HBOR nudi poduzetnicima pogođenima epidemijom

HBOR je poduzetnicima omogućio moratorij na otplatu kredita ili reprogram kredita, a na raspolganju su im i kreditne linije za obrtna sredstva koje se odobravaju uglavnom preko poslovnih banaka po modelu podjele rizika te police za osiguranje kredita odobrenih izvoznicima

57
HBOR

Hrvatska banka za obnovu i razvitak donijela je niz mjera pomoći poduzetnicima koje su im dostupne ovisno o veličini poduzeća, pri čemu HBOR dijeli poduzeća na tri kategorije: velike poduzetnike, mid-cap poduzetnike (do 3000 zaposlenih) te male i srednje poduzetnike.

Mjera moratorij na postojeće kredite dostupna je za sve poduzetnike, bez obzira na njihovu veličinu. Za kredite koje je izravno odobrio HBOR moratorij traje za sve klijente do 30. rujna ove godine. Za klijente koji imaju COVID score, moratorij se odobrava do 31. prosinca 2020. godine, a klijentima koji ostvaruju prihod od turističkih djelatnosti do 30. lipnja 2021. godine.

HBOR je klijentima poslao obavijest o uvjetima moratorija, a klijenti koji žele koristiti moratorij potpisuju dodatak ugovoru o kreditu.

Moratorij na kredite odobreno od poslovnih banaka dogovaraju se izravno s poslovnom bankom.

Moguće je dogovoriti i reprogram kredita, odnosno produženje rokova korištenja, počeka i otplate kredita. Za reprogram do 6 mjeseci – za turističke djelatnosti do 16 mjeseci – ne naplaćuje se naknada za izmjenu uvjeta kredita. Ovisno o tome kako je kredit odobren, reprogram se dogovara s HBOR-om ili s poslovnom bankom.

Korisnici kredita koje je izravno odobrio HBOR ako žele reprogram moraju podnijeti zahtjev HBOR-u, a reprogram se dogovara sa svakim korisnikom kredita individualno, u skladu s njegovim otplatnim potencijalom.

Krediti za obrtna sredstva – mjera COVID-19

Poduzetnicima su na raspolaganju i zajmovi za obrtna sredstva (za likvidnst). Odobravaju se na rok otplate do pet godina, uključujući godinu dana počeka, uz kamatnu stopu od 0 posto na HBOR-ov udio u kreditu u prve tri godine otplate (ovisno o propisima o dodjeli državnih potpora).

>>Novi krediti za likvidnost uz snižene kamatne stope

Krediti za obrtna sredstva odobravaju se putem poslovnih banaka, po modelu podjele rizika, dok kredite iznad 37 milijuna kuna izravno odobrava HBOR.

Prijave za kredite za obrtna sredstva podnose se online putem portala fina.hr, uz dokaz o pogođenosti poslovanja epidemijom COVID-19 (COVID score). Zahtjev za kredit predaje se poslovnoj banci za kredite u iznosu do milijuna kuna, a zahtjevi za kredite u iznosu većem od 37 milijuna kuna podnose se izravno HBOR-u.

Krediti za obrtna sredstva za poduzetnike koji se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja odobravaju se pod istim uvjetima, odobravaju se putem poslovnih banaka , a poduzetnicima je na raspolaganju polica osiguranja HBOR-a (sufinanciranje premije).

Polica osiguranja za kredite za likvidnost izvoznika

Poduzetnicima izvoznicima na raspolaganju su krediti za likvidnost poslovnih banaka uz HBOR-ovu policu osiguranja kredita. Ako poduzetnik ima najmanje 20 posto prihoda od izvoza ili najmanje 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima, banka kao instrument osiguranja može koristiti Policu osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika. Polica pokriva 50 posto iznosa odobrenog kredita, a premije su značajno niže od tržišnih.

Mjere za mid-cap, male i srednje poduzetnike

Krediti za obrtna sredstva mid-cap te malim i srednjim poduzetnicima odobravaju se putem poslovnih banaka uz redovnu kamatnu stopu umanjenu za 0,75 postotnih bodova.
Rok otplate za kredite za obrtna sredstva za ruralni razvoj ovisi o visini kredita. Za kredite između 190.000 i 760.000 kuna rok otplate je do tri godine dok je za kredite između 760.000 i 1,52 milijuna kuna rok otplate pet godina. Kredite izravno odobrava HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto. Krediti su osigurani zadužnicom korisnika kredita na iznos kredita, te, po potrebi, zadužnicom povezanih osoba. Zahtjev za kredit se podnosi HBOR-u.