Bivši potpredsjednik Županijskog doma Sabora postaje glavni direktor HUP-a

Damir Zorić od 1991. do 2011. godine obnašao je niz državnih dužnosti i javnih službi u Vladi i Saboru Republike Hrvatske, radeći na poslovima skrbi za prognanike i izbjeglice, potom u mirovinskom osiguranju te u diplomaciji

553
Damir Zorić
Damir Zorić

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca održanoj u četvrtak, 6. kolovoza, za novog glavnog direktora Udruge izabran je Damir Zorić, dosadašnji vršitelj dužnosti glavnog direktora HUP-a. Odluka Izvršnog odbora o izboru glavnog direktora stupa na snagu 1. rujna 2020. godine.

Damir Zorić dugogodišnji je aktivni član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca. Rođen je 1. siječnja 1960. u Grudama u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu i srednjoškolsko obrazovanje dovršio je u Zagrebu.

Od Filozofskog fakulteta preko politike do osiguranja

Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je studije etnologije i povijesti, a potom postigao i magisterij te doktorat na istom Fakultetu. Nakon jednogodišnjeg rada u zagrebačkom Etnografskom muzeju, zapošljava se 1986. u Centru za etnološku kartografiju (danas Etnološki zavod) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ondje, kao znanstveni novak, asistent i znanstveni asistent, uz godinu dana vojnog roka, ostaje do 1991. godine. U tom razdoblju bavio se etnološkom kartografijom, istraživanjima tradicijskih oblika nadgrobnika, ukopišta te etnologijskim prinosima hrvatskih misionara i njihovim doprinosima općoj i nacionalnoj etnologiji. Jedan je od pokretača (1989) godišnjaka “Studia ethnologica Croatica”.

Od 1991. do 2011. godine obnašao je niz državnih dužnosti i javnih službi u Vladi i Saboru Republike Hrvatske: glavni tajnik, zamjenik predstojnika i predstojnik Ureda Vlade za prognanike i izbjeglice, zastupnik i potpredsjednik Županijskog doma, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, veleposlanik u Sarajevu…

Od 2002. radi u osiguranju, a od 2004. zaposlen je u koncernu Agram. Član Uprave Sunce osiguranja d.d. Zagreb postaje 2005. godine, a od 2009. do 2017. predsjednik je uprave Euroherc osiguranja d.d. Zagreb te predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje i član Upravnog odbora SORS Sarajevo. U Euroherc osiguranju trenutno obnaša funkciju prokurista.

>>Furjan, Pucar i Radić kandidati za predsjednika HUP-a

U dva navrata Glavna skupština Matice hrvatske birala ga je u svoj Glavni odbor i Predsjedništvo na mjesto gospodarskoga tajnika.

Predavao je studentima etnologije i kulturne antropologije na Sveučilištu u Zadru.

Objavio je više stručnih članaka i rasprava te knjigu o hrvatskome misionaru, isusovcu Ferdinandu :Konšćaku i njegovim istraživanjima u meksičkoj Donjoj Kaliforniji sredinom 18. stoljeća. Prvo izdanje te knjige, priređeno na temelju doktorske disertacije Misionar i kulture drugih. Etnologijska istraživanja Ferdinanda Konšćaka (1703-1759) u Donjoj Kaliforniji, objavili su u Sarajevu 2000. Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva te sarajevski ogranak Matice hrvatske. Drugo, dopunjeno izdanje objavio je Nakladni zavod Matice Hrvatske u Zagrebu 2002. pod naslovom Ferdinand Konšćak, misionar i istraživač.