Progress – trgovinska platforma za mala i srednja poduzeća

Trgovinska platforma Progress poduzećima pruža priliku za rast kroz prikupljanje sredstava bez obveze povrata i prodaje većinskog udjela, uz širenje baze investitora

172
Zagrebačka burza Progress

Cilj trgovinske platforme Zagrebačke burze Progress jest da kompanijama u svim fazama rasta osigura potreban kapital što će doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost, kazala predsjednica Uprave Burze Ivana Gažić na predstavljanju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Dodala je kako u Hrvatskoj treba sustavno raditi na razvijanju potencijala malih i srednjih kompanija.

Lakši pristup financiranju

Hrvatska mala i srednja poduzeća čine većinu svih privatnih tvrtki u zemlji i zapošljavaju najviše djelatnika, ali još nisu dostigla razinu prije krizne 2008. godine zbog značajno otežanog pristupa financiranju, uključujući pristup kapitalu i kreditnim instrumentima, čulo se na predstavljanju.

Također kreditne institucije vrlo ih često odbijaju ili im nude kratkoročno kreditiranje uz nepovoljnije uvjete od onih za velike, zrele kompanije. Zato Progress može omogućiti poduzećima priliku za rast kroz prikupljanje sredstava bez obveze povrata i prodaje većinskog udjela, uz širenje baze investitora.

Prijenos vlasništva

Time bi se poduzećima osigurala i veća vidljivost prema investicijskoj javnosti te lakši eventualni plasman novih financijskih instrumenata, istaknuto je na predstavljanju.

Voditeljica Progress tržišta Morana Plejić naglasila je kako će ono omogućiti i prijenos vlasništva što je jedan od novijih izazova za hrvatska poduzeća u obiteljskom vlasništvu. U pokretanju platforme značajnu je uloga imala Europska banka za obnovu i razvitak koja je lani putem donatora s Tajvana financirala izradu studije o uspostavljanju MSP tržišta u Hrvatskoj.

Novi proizvodi

„Putem Progressa bit će moguće prikupljanje novog kapitala, ali i tehničko listanje dionica koje omogućava jednostavniju promjenu, odnosno transfer vlasništva”, istaknula je Plejić.
Ciljna skupina za Progress tržište je oko 13.440 poduzeća koja se mogu klasificirati kao srednja i mala i kojih više od 1300 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura.

Uvođenjem na Progress tržište, tvrtke će moći računati na pomoć savjetnika koje licencira Zagrebačka burza. U samo dva mjeseca status savjetnika, kako je rečeno, steklo je 11 društava, što svjedoči da u Hrvatskoj postoji interes za razvoj novih proizvoda na tržištu kapitala.