Za obnovu kulturne baštine 777 milijuna kuna iz fondova EU

Dosad ugovoreni projekti stvorit će više od 700 novih radnih mjesta, ojačat će hrvatske kulturne brendove i destinacije te produljiti turističku sezonu

66
obnova kulturne baštine
Ugovoren je i projekt zaštite kulturnog naslijeđa obitelji Frankopan na području Primorsko-goranske županije vrijedan 64,1 milijun kuna koji obuhvaća 17 kaštela i 2 sakralne lokacije

Do kraja siječnja 2018. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU je u okviru poziva „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine” ugovorilo projekte diljem Hrvatske čija ukupna vrijednost iznosi gotovo milijardu kuna, od čega su 776,9 milijuna kuna bespovratna EU sredstva.

“Poziv za obnovu kulturne baštine jedan je od najuspješnijih u okviru aktualnog financijskog razdoblja 2014.-2020. Njegovi učinci multiplicirat će se u brojnim područjima. Dosad ugovoreni projekti stvorit će više od 700 radnih mjesta, ojačat ćemo hrvatske kulturne brendove i destinacije te produljiti turističku sezonu”, rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

>>Maškovića han: Kroz kamenu kapiju – u bajku

Kroz integrirane razvojne programe temeljene na obnovi i revitalizaciji kulturne baštine Hrvatskoj je dodijeljeno 903 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Spomenuta EU sredstva su namijenjena za ulaganja u kulturna dobra i razvojem dodatnih turističkih, ali i ostalih sadržaja, u skladu s održivim razvojem lokalnih sredina.

Zaštita kulturnog nasljeđa obitelji Frankopan

Primjerice, ugovoreni su projekti turističke valorizacije spomenika riječke industrijske baštine čija ukupna vrijednost iznosi 81,4 milijuna kuna. Projekt stvaranja novog integriranog kulturno-turističko proizvoda Grada Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju kulturnih dobara te unaprjeđenje sustava za upravljanje i promociju destinacije iznosi 66,6 milijuna kuna. Ugovoren je i projekt zaštite kulturnog naslijeđa obitelji Frankopan na području Primorsko-goranske županije vrijedan 64,1 milijun kuna koji obuhvaća 17 kaštela i 2 sakralne lokacije.

>>Industrijska baština: Drugi život Tvornice Rikard Benčić

“Nedvojbeno je da će navedeni projekti zaštititi hrvatsku kulturnu baštinu i istovremeno je otvoriti brojnim posjetiteljima koji još nisu dovoljno upoznati s našim kulturnim bogatstvima. Time ćemo stvoriti preduvjete za još kvalitetniji razvoj naših krajeva“, istaknula je ministrica Žalac.