ZICER predstavio sudionike novih akceleracijskih programa za startupove

Za razvoj najboljih startupova koji sudjeluju u programima Startup Factory, Tech Transfer i Global Growth Grad Zagreb je osigurao 200.000 eura. Riječ je o bespovratnim no equity sredstvima koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast.

39
razvoj startupova
Izvor: ZICER

Startup hub ZICER predstavio je timove devetog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory, drugu generaciju Global Growth programa i timove novog Tech Transfer akceleratora. Za razvoj najboljih startupova koji sudjeluju u ovim programima Grad Zagreb je osigurao 200.000 eura. Riječ je o bespovratnim no equity sredstvima (ZICER ne ulazi u vlasničku strukturu startupa kojeg podržava) koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast.

Za mlade timove, koji posao tek postavljaju na noge, kroz Startup Factory na raspolaganju je 50.000 eura podrške, a jednak je iznos osiguran i za pobjednike Tech Transfer programa. Kroz Global Growth dodijelit će se ukupno 100.000 eura.

Svi timovi izabrani u ZICER-ove akceleracijske programe na razvoju poslovanja će raditi s vrhunskim mentorima, a znanja će stjecati kroz predavanja i radionice domaćih i stranih stručnjaka.

Prijave za ulazak u programe Startup Factory i Tech Transfer trajale su od 11. travnja do 7. svibnja, nakon čega je uslijedio selekcijski proces koji je uključivao evaluaciju prijavnog obrasca od strane Povjerenstva za evaluaciju prijava i intervjue s Povjerenstvom za intervju. U Startup Factory odabrano je 12 timova, a u Tech Transfer pet timova. Prijave za Global Growth program još uvijek traju te će se u njega primiti ukupno pet startupova. Za sada su selekcijski proces prošla tri startupa, a natječaj je produžen do 2. rujna 2024. do 12:00 sati. Prijave za Global Growth program zaprimaju se putem web stranice zicer.hr.

Startup Factory

Startup Factory tehnološki orijentiranim timovima i mladim startupovima omogućuje ubrzan razvoj te pomoć u validaciji, izlasku na tržište te pristupanju prvim kupcima i ulagačima. Program je intenzivan i natjecateljskog je karaktera. Svi izabrani sudionici dobit će vrijedna znanja kroz intenzivan raspored bootcampova sastavljenih od radionica, predavanja i mentoriranja. Program završava 22. listopada 2024. demo dayom na startup konferenciji Zagreb Connect. Tada će stručni žiri od svih sudionika odabrati tri najbolja tima ili startupa koji će osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 50.000 eura (1. mjesto 25.000 eura, 2. mjesto 15.000 eura i 3. mjesto 10.000 eura). Također, pobjednici će dobiti i in-kind potporu u iznosu od 3.600 eura (po timu/startupu) tj. ukupno 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a (ured s uključenim troškovima režija, edukacije, pozivnice na meetupove i ostale događaje, mentorstvo itd.) u trajanju od godinu dana. Nakon završetka Startup Factory programa, sudionici će imati uvježban pitch, napisan pitch deck, razvijen poslovni plan i unaprijeđen prototip/MVP.

Ove godine u program su ušli ANGLER, DELTAsort, Diesel engine predictive maintenance, DocBooker, Kondicioniranje zraka u stakleničkoj industriji, Michi Community, Saven, SoneX, Source Robotics, SpixAi, UkuleLED i Zolta.

Tech Transfer

ZICER-ov najnoviji Tech Transfer akceleracijski program namijenjen je razvojnim timovima i startupovima koji razvijaju visokotehnološko rješenje čiji su projekti potekli iz znanstvenog/sveučilišnog istraživanja. U ovaj je program primljeno pet timova. Program završava 22. listopada 2024. demo dayom na startup konferenciji Zagreb Connect kada će stručni žiri odabrati dva najbolja tima ili startupa koji će osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 50.000 eura (1. mjesto 30.000 eura i 2. mjesto 20.000 eura) te in-kind potporu u ukupnom iznosu od 7.200 eura za korištenje usluga ZICER-a u periodu od godinu dana.

U program su odabrani Calirad, Crobotic Solutions, NADES Design, SKAI LABS i TINFE.

Do kraja Tech Transfer programa sudionici će razviti poduzetnički način razmišljanja, naučit će komunicirati utjecaj svojeg istraživanja, napraviti prve korake kako bi ga pretvorili u profitabilni poduzetnički pothvat i započeti proces izlaska na tržište.

Global Growth

Global Growth akcelerator, čija je ovo druga generacija, priprema startupove za izlazak na odabrano strano tržište. U program će biti primljeno ukupno pet startupova koji imaju jasnu namjeru izlaska na međunarodno tržište. Do sada su odabrani AIR-RMLD, ART Division i Operon Design, a prijave traju do 2. rujna.

Kriteriji za ulazak u ovaj program su da startupovi koji se prijavljuju u trenutku prijave nisu stariji od pet godina od datuma osnivanja za softverska rješenja ili sedam godina za hardverska rješenja te da u prethodnoj godini imaju ostvarene prihode od prodaje od minimalno 50.000 eura.

Odabrani startupovi početkom programa ravnomjerno će podijeliti 100.000 eura (svaki startup po 20.000 eura), a dobiti će i mentorsku, edukacijsku i promocijsku podršku. Program s provedbom starta krajem rujna. Do kraja Global Growth programa odabrani startupovi će kreirati strategiju ekspanzije i međunarodne prodaje te poduzeti korake proboja na novo ciljano tržište. To znači da će odraditi sastanke s ključnim ljudima na svojem ciljanom međunarodnom tržištu, dobiti savjete mentora, imati razvijeni sales deck, pitchati pred investitorima i priključiti se ZICER hubu.