HGK predstavio ESG rating – model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).

82
ESG rating
Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš [Izvor: HGK]

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je u srijedu hrvatski ESG rating, model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki, najavivši da će nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima u ESG ratingu biti dodijeljene 19. rujna u sklopu konferencije “Podržimo održivo”.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).

“Nova regulativa traži da kreditne institucije kod procjene kreditne sposobnosti u obzir uzimaju i ESG rizike. To mora biti dio novih kreditnih politika. Činjenica da je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja nikad nije bila jasnija. Za tvrtke koje ne posluju održivo, kapital je plaha zvjerka”, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, pojasnivši da je HGK kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika kako razviti strategiju održivosti, a sada je na redu mjerenje održivih praksi.

Tako je HGK je izradila hrvatski ESG rating. Tvrtke će primjenom ESG ratinga moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost. Tu je dakako i reputacijski faktor kod ključnih dionika, od dioničara i zaposlenika do svih vanjskih partnera.

Kriteriji su usklađeni s regulativom, zahtjevima financijskih institucija i tržišta kapitala te specifičnostima pojedinih industrija. Jedan dio informacija prikupljat će se kroz ispunjeni ESG upitnik, a ostatak temeljem javnih podataka, od financijskih do primjerice procjena emisija stakleničkih plinova za pojedinu djelatnost. Prikupljeni pokazatelji će se interpretirati s obzirom na industriju – kako se tvrtke ne bi „kažnjavale” nižom ocjenom zbog prirode svoje djelatnosti. Svaka tvrtka će dobiti svoje individualno izvješće te prijedloge poboljšanja rezultata. Tvrtke se mogu prijaviti već sada, a prijave se zatvaraju 31. kolovoza.

Konferenciju Podržimo održivo najavila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac: “Jedna od tema je uloga digitalizacija u podržavanju održivosti. Procjenjuje se da bi digitalna rješenja mogla smanjiti globalne emisije ugljika čak 20 posto do 2050. kada govorimo o energiji, sirovinama i mobilnosti. Umjetna inteligencija je tu neizbježna tema, ali trebamo raspraviti i o etičkim implikacijama tehnologije”.

Na konferenciji će se govoriti i o megatrendovima, financiranju, izvještavanju, kružnom gospodarstvu, kao i o tome koje karakteristike treba imati lider kako bi vodio tvrtku prema održivoj budućnosti.