Dobitnici nagrade EY Poduzetnik godine su osnivači Infobipa

Glavni Infobipov proizvod je platforma za dostavu application-to-person SMS-ova koju posredno koristi 4,7 mlrd ljudi. Riječ je o generiranim SMS-ovina koji se šalju iz CRM sustava -bankarskih aplikacija, rezervacijskih sustava i slično, a koriste ih Uber, WhatsApp, Twitter...

u 10:52 Zadnja izmjena: 29.03.2019 u 14:12
120
Infobip
Roberto Kutič, Silvio Kutić i Izabel Jelenić (Infobip)

Najboljim hrvatskim poduzetnikom u 2018. godini u izboru konzultantske kuće EY proglašeni su suosnivači i vlasnici informatičke tvrtke Infobip iz Vodnjana – Izabel Jelenić te braća Roberto i Silvio Kutić. Oni će predstavljat Hrvatsku na svjetskom izboru EY Poduzetnika godine u Monte Carlu.

Infobip je osnovan 2006. godine, a njegove servise i usluge posredno koristi više od 4,7 milijardi ljudi. Imaju 61 ured na šest kontinenata i više od 1500 zaposlenih širom svijeta. Među njihovim klijentima su WhatsApp, Uber i Twitter.

Riječ je o platformi za dostavu A2P (application-to-person) SMS-ova. Nije riječ o porukama koje si međusobno šalju korisnici telefona, već o generiranim SMS-ovina koji se šalju iz CRM sustava. To su razne bankarske aplikacije, rezervacijski sustavi i druge poslovne aplikacije. Na primjer, ako koristite dvostruku autentifikaciju, lozinkom i SMS-om, vrlo vjerojatno da vam je SMS poruka s kodom koji trebate unijeti stigla putem Infobipova sustava.

Platformu su nadogradili tako da bude kompatibilna s drugim komunikacijskim kanalima poput Vibera, Facebook Messengera i e-maila. Kroz sustav se mogu ažurirati brojevi u CRM bazama, kompanije mogu komunicirati putem virtualnih brojeva i slično. Platforma primjenjuje tehnologije umjetne inteligencije, chat botova i interneta stvari.

Centar izvrsnosti inženjerstva

„U današnjem svijetu konstantnih promjena i izazova uspješno se nosimo sa brzim i učestalim promjenama. Ova nagrada je samo potvrda da smo na dobrom putu i daje nam poticaja da ustrajemo i dalje. Danas smo jako ponosni što mladima pružamo mogućnost da kroz rad na globalnim projektima budu dio digitalne globalne ekonomije. Naši su planovi postati Centar izvrsnosti inženjerstva i u sljedeće tri godine zaposliti u Infobipu 1.000 developera i 1.000 presales inženjera. Također, pokrećemo i projekt Tech City u Vodnjanu gdje ćemo u narednih pet godina dovesti oko 300 inženjera iz cijeloga svijeta.“, istaknuli su u svom pobjedničkom govoru.

“Dolazimo iz malene zemlje, uz koju se ne vežu brojni svjetski uspjesi u visokoj tehnologiji. Drago mi je da se ta slika sve više mijenja. Od početka smo bili vrlo uporni i vjerovali da uz velik trud možemo uspjeti globalno. Naši korijeni su u Vodnjanu, u Istri, gdje nam je i danas sjedište i gdje sve više naših zaposlenika iz cijelog svijeta, uz našu potporu, dolazi živjeti. Naši zaposlenici, pionirski duh i naša strast za inovacijama su nas doveli do toga gdje smo danas, ali imamo još puno toga za naučiti i zato želimo očuvati taj osjećaj kao da smo još uvijek tek na početku.“ dodao je Silvio Kutić, CEO kompanije.

Brza prilagodba i spremnost na rizik

Da su tvrtke i ljudi s ovih prostora okretnije od velikih, već pomalo tromih korporacija, dodao je Roberto Kutić, COO Infobipa:  „Naša sposobnost brze prilagodbe lokalnim tržišnim uvjetima i spremnost na rizik kako bismo klijentima dostavili najbolju moguću uslugu postala je naš zaštitni znak. Našim klijentima osiguravamo lokalnu podršku kakvu ne mogu dobiti od naših globalnih konkurenata i veliko nam je zadovoljstvo što nam je sve to uspjelo s našim ljudima, ovdje iz Hrvatske.”

Klijenti: Uber, WhatsApp, Viber..

„Developeri i inženjeri kod nas imaju priliku raditi na top proizvodima i uslugama koje razvijamo već godinama za klijente kao što su Uber, WhatsApp, Viber i mnoge druge svjetske kompanije. U našim hrvatskim developerskim centrima u Vodnjanu, Rijeci i Zagrebu, a uskoro i u Splitu, razvijamo vlastitu komunikacijsku platformu i usluge koje koristi cijeli svijet – našim rješenjima dopiremo do gotovo 7 miljardi korisnika i stvari u više od 190 zemalja.“ izjavio je CTO kompanije, Izabel Jelenić.

Uz osnivače Infobipa finalisti ovogodišnjeg izbora bili su Jako Andabaka iz Sunce koncerna, Tomislav Knezović iz tvrtke Prostoria, Jadranka Boban Pejić iz Biovege. Alen Magdić iz Multinorma te četvorka iz Infinuma: Tomislav Car, Nikola Kapraljević, Matej Špoler i Josip Bišćan.

Svjetsko finale u lipnju u Monacu

EY Poduzetnik godine je globalni projekt namijenjen nagrađivanju poduzetnika. Priznanje namijenjeno najuspješnijim svjetskim poduzetnicima prvi put je dodijeljeno prije 32 godine. Danas se dodjeljuje u više od 60 zemalja koje pokrivaju više od 90 posto svjetske ekonomije. Natjecanje završava u lipnju u Monacu gdje se pobjednici iz svih zemalja svake godine okupljaju na izboru EY Svjetskog poduzetnika godine.

Odluku o dobitniku nagrade donio je nezavisni stručni žiri na čelu s predsjednikom Uprave Atlantic Grupe Emilom Tedeschim. Uz njega u žiriju su bili poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević te dosadašnji pobjednici hrvatskog izbora za EY Poduzetnika godine. Ove godine hrvatski izbor održan je peti put. Dosadašnji pobjednici natječaja su Mate Rimac iz tvrtke Rimac automobili (2017.), Marko Pipunić iz tvrtke Žito (2016.), Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix (2015.) i Alan Sumina iz tvrtke Nanobit (2014.).

„Ovo je manifestacija gdje poduzetnici slave poduzetnike i poduzetništvo. Ovo je trenutak kada se osobne taštine ostavljaju po strani i istinski se aplaudira najboljima. Kultura priznavanja uspjeha, umijeća upravljanja, a onda svakako i rast prihoda, rast dobiti, rast investicija, rast izvoza, napredak u razvoju novih proizvoda i usluga – sve je to predmet velikog zajedničkog slavlja. Graditi kulturu priznavanja i slavljenja tuđeg uspjeha, to je naš uspjeh, čak i ako samo na kratko izađemo iz vlastitih uskih okvira i promatramo interes društva, zajednice u kojoj živimo.“, rekao je predsjednik žirija Emil Tedeschi.